Ђукановић: Власт спремна да разговара са организаторима протеста

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је у Берлину да је власт спремна да разговара о свим питањима од интереса са онима који формално предводе протесте у Подгорици.

Мило Ђукановић је, током предавања у Немачком друштву за спољну политику, рекао и да се протести у Црној Гори покушавају представити као грађански, иако је, како наводи, јасно да иза њих стоје политичке структуре.

Протести у Црној Гори, Србији и Албанији су, како каже Ђукановић, очигледан показатељ напретка Западног Балкана.

"Данас се на протесте гледа као на легитиман пут испољавања политичких интереса. Понављамо да би било природно да протесте које предводи опозиција заменимо парламентарним дијалогом", саопштио је Ђукановић.

Истакао је да је власт спремна да са онима који макар формално предводе протесте разговара о свим питањима која представљају њихов интерес.

"Око тог питања нема никаквих недоумица нити потенцијално конфликтних ситуација на релацији власт и учесници протеста", казао је Ђукановић.

Председник Црне Горе каже и да препознаје заједничку нит у свим протестима који се дешавају у региону. То је, наводи Ђукановић, идеја да се промени власт мимо изборног процеса.

Данас на Западном Балкану имамо владе које, како каже председник, јасном визијом покушавају да друштва поведу путем савремене ЕУ цивилизације.

"Овакве појаве нас упућују на закључак да смо још увек далеко од тога да имамо хомогенизовану јавност на Балкану. И даље се води конфронтација између оних који заговарају нову политику, политику усвајања европских стандарда, која, између осталог, значи и избор власти на демократским изборима и оних других који мисле да се власт може мењати на улици путем револуције", навео је Ђукановић.

"Правила се морају поштовати"

Дијалогом се покушава доћи до тога, да се, како каже председник, морају поштовати успостављена правила, а да се не враћа у деведесете године.

"Јасно је да ово нису једноставни процеси. Морамо показати да имамо снаге да се одупремо онима који желе да конзервирају процесе и да задрже и Црну Гору и Западни Балкан ван ЕУ. То није једноставан посао, али ми имамо и воље и снаге да то урадимо", навео је Ђукановић.

Истиче и да Црна Гора није на раскршћу.

"Црна Гора је јако дуго у једносмерној улици која води ка ЕУ", закључио је Ђукановић.

Петер Бајер, координатор немачке Владе за трансатлантску сарадњу, каже да увек постоје и трећи фактори који финасирају неке демонстрације.

"Ми то знамо, али власти би требало да буду поносне на то јер је изражавање незадовољства легитимно. Између изборних процеса не треба ћутати и бити тих. Протеста има свуда у свету и то је потпуно нормално", поручио је Бајер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво