Додик: Протести нису добри, потребна снага за преговоре с Приштином

Председавајући Председништва БиХ, Милорад Додик каже да последњи догађаји у Београду нису добри за Србију. За слање такве поруке изабрано је погрешно време, јер је Србији потребна снага за преговарачке процесе са Приштином, навео је Додик.

Милорад Додик је оценио да би било логично да се све националне и политичке снаге у Србији окупе око преговарача, а све оно што треба да решавају на политичком плану треба чинити у складу са изборима.

"Свака врста улице и нестабилности асоцира на то да су креирани или да су подметнути Србији да би смањили њену снагу и моћ. Ја то посматрам на тај начин. Треба поштовати легитимно изабране институције и легално изабраног председника Србије и у том погледу све ствари ршавати на дан избора. Колико разумем, тамо се и разговара на ту тему - да дође до избора", рекао је Додик, пренела је РТРС.

Додик је оценио и да свака врста улице асоцира да су те активности негде креиране или подметнуте, те да треба поштовати легално изабране институције.  

Опозициони Савез за Србију је и током викенда организовао протесте против власти током којих се у суботу увече догодио упад у зграду РТС-а у Београду, а јуче је била блокирана зграда Председништва у време обраћања председника Србије Александра Вучића.

Додик: Тужилаштво да уради свој посао 

Милорад Додик рекао је да су званичници Републике Српске и челници политичких партија које чине владајућу већину јединствени у ставу да тужилаштво коначно мора да заврши свој посао у вези са истрагом о страдању Давида Драгичевића из Бањалуке и да још једном апелују и инсистирају да то учини.

"Ни ви, ни ја нисмо надлежни за то. Пружили смо широку подршку институцијама власти, пре свега тужилаштву и полицији, да спроведу истрагу. Тужилаштво је једино надлежно за то. То је њихов посао, то није посао Жељке Цвијановић, Милорада Додика, Радована Вишковића, Марка Павића или било кога од нас овде. То је искључиво ствар тужилаштва и касније суда", рекао је Додик новинарима у Бањалуци после састанка највиших званичника Српске и председника парламентарних странака које чине већину у Народној скупштини.

Додик је рекао да је страдање Драгичевића трагичан догађај који је узнемирио све, а да је ексхумација његових посмртних остатака ствар родитеља, који су су се одлучили за то.

"Жао ми је због тога и још једном изражавам саучешће породици. Али, дефинитивно је свима јасно да је тај догађај искоришћен да се у тај процес увуче значајна политичка димнезија. Чињеница је да је посљедњи опозициони политички скуп пред изборе одржан у формату тог покрета (Правда за Давида)", каже Додик.

Према његовим речима, требало би престати политизовати овај случај, јер они који нису наклоњени Српској једва чекају да то искористе као наводни доказ за нешто.

Коментаришући наводе у вези са уништавањем доказа у вези са страдањем Драгичевића, Додик је истакао да то треба да утврде суд и тужилаштво.

На питање зашто траје забрана окупљања у организацији чланова групе "Правда за Давида", председник Владе Републике Српске Радован Вишковић је рекао да све што се ради у складу је са законским прописима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи