Блајбург – комеморација жртвама или слава НДХ?

Хрватска не одустаје од комеморације убијеним усташама у Блајбургу иако је католичка црква у Корушкој ове године забранила мису због политичке инструментализације тог догађаја. Загреб жали и сматра увредљивим што се тај скуп у Блајбургу етикетира као "фашистичка забава". За њих је то симбол масакра и мучења.

Хитлер се убио. Рат је у Европи био завршен. Недовољно за крај и за оружане снаге НДХ. На граници Словеније и Аустрије у борбама, потом и стрељању погинуле су усташе, челници НДХ, међу њима команданти Јасеновца.

Седамдесет четири године касније другачији рат – о блајбуршкој заоставштини. Шта се сваке године догађа тамо – комеморација жртвама или слава усташа и НДХ?

"Миса на пољу поред Блајбурга постала је део манифестације која се политички инструментализује и део је политичко-националистичког ритуала који служи селективном доживљавању и тумачењу историје", саопштила је Бискупија у Клагенфурту. 

Хрватска бискупска конференција саопштила је да "са жаљењем прима ту одлуку" и изражава дубоко неслагање са разлозима за такву одлуку и у целости их одбацује.

Почасни блајбуршки вод уверен је да ће комеморације бити.

"То ме погодило толико што ја ту видим да поновно они који су тамо били жртве и на кризном путу, оно је прва постаја крижног пута, да су они поново убијени", тврди један од припадника вода.

Већ је изазвала, макар код председника Сабора, Гордана Јандроковића, покровитеља целог догађаја.

Поделе у Хрватској 

Упитан да ли се слаже са тим да је већина убијених припадала пораженој усташкој војсци, Јандроковић је одговорио контрапитањем: "Мислите ли ви да поражене војнике треба да убијате без суда?", упитао је Јандроковић. 

Као Хрватица и верница, председница (Колинда Грабар Китаровић) жали због одлуке која је стигла из Аустрије. Најдаље је отишао бивши председник ХДЗ-а, Томислав Карамарко, за кога је цела Хрватска Блајбург.

Поделе и унутар саме Хрватске. Посланик Златко Хасанбеговић оптужио је премијера Андреја Пленковића да стоји иза забране, који му је узвратио да он и њему слични доприносе томе. Традиционално по овом питању на другој страни – опозициони СДП.

"Пијетет према жртвама је једно, ал' злоупотреба пијетета према жртвама са величањем нацистичке и фашистичке идеологије је сасвим друго, то је недопустиво", рекао је Давор Бернардић, председник СДП-а.

Спекулише се о броју жртава, а поједини историчари налазе Блајбургу и додатну сврху – релативизација усташких злочина у НДХ.

"Само комеморирање жртава, па чак ни блајбуршких не би било велики проблем да није оне иконографије која се види на Блајбургу, да није оних говора које држе званичници и на основу чега можемо, несумњиво, закључити да се ради о другачијој визури Другог светског рата и жалу за НДХ и релативизацији свега", објашњава историчар Милан Гулић. 

Иако су их сачекале демонстрације и забране истицања усташких обележја, епилог комеморације прошле године је неколико привођења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара