Рама пумпа мишиће пред митинг опозиције у Тирани

Социјалисти премијера Едија Раме извели су велики број присталица на улице Берата, дан пред најављени велики скуп опозиције у Тирани, јављају албански медији, који су Рамин скуп описали као "контрамитинг". Лидер опозиције на демонстрације позвао све Албанце незадовољне стањем у држави. Полиција, поново, на опрезу.

Албански премијер Еди Рама окупио је велики број присталица у Берату, свега дан пре новог, великог митинга опозиције у Тирани, појачавајући притисак на политичке ривале, чија је позиција донекле уздрмана ставом западних амбасада, које су опозицију упозориле да нема права да омета демократске процесе у земљи.

"Подстицање на насиље и уништавање јавних добара су противзаконити. Посланици који су се одрекли мандата и обавеза према албанском народу треба да омогуће онима који желе да наставе да раде свој посао", наводи се у саопштењу америчке амбасаде у Тирани.

Лидер опозиције Љуљзим Баша одбио је да коментарише критике амбасаде САД, наводећи да не очекује да дипломате стану на страну било које стране, већ да подрже демократске вредности.

"Слободни и фер избори, организовани криминал, борба против корупције и трговине дрогом... Све је то већ наведено у извештају Стејт департмента о Албанији", рекао је Баша.

Истовремено, премијер Еди Рама је у Берату окупио велики број присталица, што су албански медији назвали "контрамитингом" уочи великог скупа опозиције у Тирани.

"Виђали смо и раније позиве да се власт смени силом и памтимо колико је то глупо", рекао је Рама у Берату, наводећи да влада има стабилну већину, те да опозициони протести одвраћају туристе и инвеститоре.

"Не водимо борбу са опозицијом, већ против болне прошлости и сиромаштва", рекао је албански премијер.

Рама, чија је политичка позиција унеколико уздрмана сталним протестима, нема намеру да одступи, пошто опозиција, која је у међувремену напустила парламент, контролише свега 44 од 140 места у скупштини Албаније.

Опозиција је за суботу најавила "политички ураган", који Рама може да избегне само уколико поднесе оставку најмање сат времена пред почетак протеста.

Као и претходних седмица, албанска полиција ће у центар Тиране послати више од 1.000 полицајаца како би спречила насиље.

Ситуација у Албанији, после серије протеста опозиције, прилично је крхка, а присталице социјалиста Едија Раме оптужују демократе да покушавају да изазову хаос у држави, попут оног 1997. године, када је 2.000 људи убијено у анархији, која је уследила после пропасти пирамидалних штедионица.

Том приликом, из арсенала албанске војске украдено је око 700.000 комада оружја, милијарду и по метака, три и по милиона ручних граната и милион нагазних мина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво