Скопље, више од 200 година робије за насилнике из Собрања

Скопски суд је пресудио је да 16 оптужених за насиље у Собрању које се догодило 27. априла 2017. године добије укупно 211 година затвора, преноси а1он.мк.

Скопски суд је пресудио је да 16 оптужених за насиље у Собрању које се догодило 27. априла 2017. године добије укупно 211 година затвора, преноси а1он.мк.

Бивши директор Бироа за јавну безбедност Митко Чавков осуђен је на 18 године затвора, начелници Митко Пешов, Душко Лазаров и Горан Гјошевски, као и део припадника обезбеђења бившег председника Собрања Трајка Вељановског осуђени су на по 15 године затвора.

Оперски певач Игор Дурловски је ослобођен оптужбе, док је Мунир Пепић, припадник македонске Агенције за обавеставање, осуђен на 15 година затвора.

Судија Добрила Кацарска током изрицање пресуде рекла је да насиље у Собрању из 27. априла није смело да се догоди.

"Није смео да се догоди крвави четвртак. Слике како једни бију друге ће остати упамћене", рекла је Кацарска.

Она је рекла и да је понашање полицијских службеника, који нису спречили насиље, велика срамота.

"Нажалост полиција није поступила у складу са својим овлашћењима. Слике са крвавим главама ће остати запамћене, а датум исписан црним словима у македонској историји", рекла је судија.

У овом случају тужилаштво је теретило оптужене за терористичко угрожавање уставног поретка и безбедности. Минимална казна за ово дело је десет година затвора.

Након усвајања Закона о амнестији у Собрању, 15 лица је било ослобођено у овом случају, међу којима и посланици који су тог "крвавог четвртка" отворили врата Собрања Сашо Василевски и Крсто Муковски.

Прво рочиште у овом случају започело је 22. августа прошле године, док је судија Добрила Кацарска заказивала интензивна рочишта која су трајала више од 12 сати. У овом случају испитано је било 40 сведока и презентован велики број материјалних доказа.

број коментара 3 пошаљи коментар
(субота, 16. мар 2019, 13:20)
goran [нерегистровани]

svasta

Klasican politicki progon. Lici na devetnaesti vek. Makedonci, propali ste.

(петак, 15. мар 2019, 21:55)
Aotearoa [нерегистровани]

Sva ova sudjenja, a sada i presude

predstavljaju sliku jednog drustva i sadasnje stanje u njemu, a ostace zapamcena i sluzice samo kao los primer buducim generacijama naroda jedne drzave koja vise ne postoji !

(петак, 15. мар 2019, 19:36)
Zare 1 [нерегистровани]

Treći koriste...

Dok se dvoje svadjaju i svoju braću šalju na robiju , treći koriste i polako ostvaruju svoje ciljeve...