Пленковић: Наћи решење да се комеморација у Блајбургу одржи

Премијер Андреј Пленковић поново је коментарисао забрану одржавања комеморације у Блајбургу и поручио да је то место за Хрватску један од симбола повреда људских права и патње хрватског народа у 20. веку, те да ће влада учинити све да се на констуктиван начин изнађу решења да она буде одржана.

Циљ обележавања мора бити комеморација жртава и исказивање пијетета према свима који су убијени без суда и пресуде, рекао је Андреј Пленковић на седници владе.

"Осуђујемо негирање те велике трагедије хрватскога народа, а исто тако и покушаје политизовања комеморације или релативизације злочиначког карактера усташког режима", рекао је Пленковић, преноси Вечерњи лист.

Наглашава да влада има потпуно јасан отклон од сваког тоталитаризма и подржава политику неговања културе сећања на широка кршења људских права у 20. веку.

"Спремни смо да уложимо напоре, а то смо преко наше амбасаде и министарства објаснили аустријској јавности па и у комуникацији која се одвија између цркава, не упличући се у њихове релације, на конструктиван начин да се изнађу одговарајућа решења", навео је хрватски  премијер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво