Пленковић: Наћи решење да се комеморација у Блајбургу одржи

Премијер Андреј Пленковић поново је коментарисао забрану одржавања комеморације у Блајбургу и поручио да је то место за Хрватску један од симбола повреда људских права и патње хрватског народа у 20. веку, те да ће влада учинити све да се на констуктиван начин изнађу решења да она буде одржана.

Циљ обележавања мора бити комеморација жртава и исказивање пијетета према свима који су убијени без суда и пресуде, рекао је Андреј Пленковић на седници владе.

"Осуђујемо негирање те велике трагедије хрватскога народа, а исто тако и покушаје политизовања комеморације или релативизације злочиначког карактера усташког режима", рекао је Пленковић, преноси Вечерњи лист.

Наглашава да влада има потпуно јасан отклон од сваког тоталитаризма и подржава политику неговања културе сећања на широка кршења људских права у 20. веку.

"Спремни смо да уложимо напоре, а то смо преко наше амбасаде и министарства објаснили аустријској јавности па и у комуникацији која се одвија између цркава, не упличући се у њихове релације, на конструктиван начин да се изнађу одговарајућа решења", навео је хрватски  премијер.

број коментара 4 пошаљи коментар
(петак, 15. мар 2019, 22:16)
anonymous [нерегистровани]

U ZG sa tim.

Gosp.Plenkovicu.
Stavi te jednom tacku na Blajburg.
Prenesite posmrtne ostatke ustasa u ZG i prestanite s tom dramaturgijom o ugrozenosti ljudskih prava.Austrija je demokratska zemlja i ne zeli s tim da ima ikakve veze.

(петак, 15. мар 2019, 15:46)
anonymous Lala [нерегистровани]

Ja znam rešenje :

Video linkom !

(петак, 15. мар 2019, 13:00)
anonymous [нерегистровани]

tako

što grandioznije, sa što većim brojem učesnika, naročito političara i crkvenih poglavara ... neka cijeli svijet gleda ko ste

(петак, 15. мар 2019, 12:54)
Drmr [нерегистровани]

Hrvati

A jesuli imali presude neduzni u NDH logorima,g.predsednice hrvatske vlade.?