Тајни архиви Ватикана могли би да открију истину о односу папе према Степинцу

Отварање архиве папе Пија 12, која се односи на период Другог светског рата, могло би да разреши дилему јеврејске заједнице о томе шта је Ватикан знао о прогону Јевреја. Тајни списи који ће истраживачима постати доступни у марту 2020. могли би коначно да открију и ко је и колико знао о злочинима над Србима, папин став према НДХ и Алојзију Степинцу.

Од писма и реакција легата Свете Столице опата Марконеа, из тада Независне државе Хрватске до сазнања Ватикана о Јасеновцу. Могли бисмо коначно да имамо и увид у оригинална писма надбискупа Степинца за чији садржај данас у Хрватској неки истраживачи тврде да је фалсификат.

"Видећемо шта је Степинац писао Ватикану или папи особно међу проблематичним стварима, на које би требали добити одговор јесте да ли је точно или не да је 1943. тражио од папе Пија призање НДХ", сматра Драго Пилсел са хрватског портала Аутограф.

Уколико се покаже да писмо Степинца није фалсификат то би могло да утиче и на даљи процес канонизације.

"Многи би могли да се нађу погођеним. Ватикан је имао улогу у спасавању многих злочинаца тим тзв. пацовским каналима, међу њима и Анте Павелић, до јужне Америке али то није могло да прође без знања западних обавештајних служби јер у то време почиње и Хладни рат", објашњава историчар Милан Кољанин.

Део докумената која се односе на Други светски рат је већ објављен али та грађа никада није у целости постала доступна како истраживачима тако и јавности.

Један од мотива данашњег папе је и питање сазнања Ватикана о Холокаусту које му је током телевизијске емисије, коју су некада заједно водили, поставио рабин Буенос Ајерса.

"Тај такозвани тајни архив садржи 151.000 архивских докумената, а у сваком стоји по 10 документа и то не може тако брзо да се обради да би се дало у јавност", навoди Александар Нинковић, секретар Апостолске нунцијатуре.

Најстарији документ који обухвата Ватикански архив је из 8.века. Богатство тог архива илуструје и то што су само полице на којима се чува грађа дугачке 85 километар, онолико колико је на пример удаљен Београда од Горњег Милановца.

број коментара 10 пошаљи коментар
(петак, 15. мар 2019, 17:12)
anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Tajni Arhiva V....

Vatikan ima puno tajnih Arhiva,,Ali da je bilo u najboljm odnosima sa Stepincom to nije bilo tajno….Pero

(петак, 15. мар 2019, 16:25)
anonymous sasa [нерегистровани]

Obrada dokumenata!

Šta je tu komplikovano staviš u skener i copy, paste i gotovo. Ako ne znaju nek nama daju mi ćemo to džaba odraditi. Uh, zaboravih da trebaju oni prije toga to "obraditi" ispeglati i šta može a šta ostaje u mraku.

(петак, 15. мар 2019, 14:12)
Vjole [нерегистровани]

Katolik

Halo svima. I ja sam se rodio kao katolik i bio sam tako u tom katolicizmu odgojen.Ziveo sam u vojvodini i dan danas sam veoma ponosan na to da tamo nas nisu uspeli posvadjati budale!! Moj prvi komsija je srbin ni ogradu nismo imali izmedju nas,slavili smo sve sto je dolazio, podjednako i katolicke praznike kao i pravoslavne. Za mene je crkva crkva gde god da udjem...Zivim u braku sa srpkinjom i najsrecnii covek sam na svetu cak i postim i verujem u Boga.ALI!!!! Ne u onog koga mi sveta stolica propoveda nego ono sto nam je ostavljeno Jevandjeljem a to je svugde isto. I u katolickom takodje u pravoslavnom. OPET ALI!!! Ako ta sveta stolica koja je toliko zloga znala i prekrivala pa sad i ovo najnovije u nemackoj i sirom sveta gde su deca bila sexualno zlostavljana a cutali kao golubovi pa ako jos tog Stepinca priznaju kao svetinju Bogami idem direktno u nemacku i izaci cu iz katolicke crkve jer o tome cak je i moj deda pricao sta su ustase radili jer je on sam bio ranjen u drugom svetskom ratu na sremskom frontu. Pricacu svim katolicima na svetu da izadju iz te institucije pa kad sveta stolica nece imati toliko para pitacu gde je moc....nazalost toga necu doziveti jer para Bogami su nakrali za narednih 2000 godina. Mogli bi malo oni pomagati gladnu decu a ne ratove.......sve je to zalosno, veoma zalosno

(петак, 15. мар 2019, 13:22)
Саша [нерегистровани]

Ватикан и Срби

Не брините се ви о Стњпинцу него што је Ватикан преко тадашње АустроУгараке успео да 1918. у српске уџбенике уведе градиво о набодном "досељавању" у 7. веку иако не постоји ниједан археолошки доказ да је некаквог епохалног и масовног досељавања уопште и било. Ја бих поручио нашим истраживачима да прво промене градиво у коме се пише да су се Срби доселили, отерали јадне Илире (а себе они никада тако нису звали) који су табоже преци некаквих Албанаца који су као нација створени у одајама Аустроугарских канцеларија за спољне послове (књига Теодоре Толеве). Штета начињена тим лажима је касније проузроковала и хранила разне геноциде и пеотеривања и маргинализовања. А клицу свега овога је посадио Ватикан (са највероватније тадашњим Цариградом) још негде у 4. или 5. (прича је предугачка да би се објашњавала) веку па сад ви видите шта то све значи!

(петак, 15. мар 2019, 11:21)
Воронцов [нерегистровани]

Кад је НДХ формирана

Степинац је одмах отишао у аудијенцију код Павелића, а потом позвао хрватски народ да подржи НДХ...Постојао је и гласник надбискупије у Загребу који је објављивао службене одлуке, а то је све било доступно и без архива Ватикана.Исто тако разни истраживачи преко разних извора сазнавали су истине и у рату и после рата и објављивали их.

(петак, 15. мар 2019, 10:31)
anonymous [нерегистровани]

Svi mi znamo sve...???

Bez Pape i bez stolice..
Bez bilo kakve arhive....
Istina se ne otkriva.
Istinu samo kazati treba...

(петак, 15. мар 2019, 09:39)
Ђордано Бруно [нерегистровани]

"Повијесне" чињенице, "знанствено" доказане

Документи тајних ватиканских архива ће показати да је Степинац као војни викар U-сташке војске препоручио, а U-сташе прихватиле препоруку, да се Срби и други не убијају, не воде у логоре, не бацају у јаме. Међутим, Срби ко Срби, незахвални, само контра и да науде Xрватима, почели сами да скачу у те јаме.

(петак, 15. мар 2019, 09:30)
anonymous [нерегистровани]

Utopija

Da li neko stvarno ocekuje da ce se arhive samo otvoriti i obelodaniti onakve kakve su, a bez prethodnih provera i (re)cenzija.
Kada bi bile objavljene bez ikakve cenzure, to bi srusilo katolicku crkvu iz temelja, a i mnoge danasnje vlade.
Prema tome, bice ono pouzdano "tresla se gora, rodio se mis".

(петак, 15. мар 2019, 09:22)
anonymous [нерегистровани]

A do marta 2020?

Pazi, kakva cenzura ima da radi tamo sledecih 12 meseci!

(петак, 15. мар 2019, 09:13)
anonymous [нерегистровани]

столица

Столица је позната по томе да ништа не кривотвори!