Орбан се извинио за увреду, али не и за своју политику

Мађарски премијер Виктор Орбан упутио је писмо европским политичарима који су иницирали избацивање његове сранке Фидес из Европске народне партије (ЕПП), у којем се извињава за увредљиве речи, али истиче и да остаје при својим политичким ставовима.

Портпарол мађарске владе рекао је да су писма послата на адресе свих 13 партија у Европском парламенту које су тражиле искључивање Фидеса.

Према копији писма у које је Ројтерс имао увид, Виктор Орбан је затражио од лидера фламанских демохришћана Вутера Беке да преиспита предлог за избацивање Фидеса.

"Није тајна да постоје озбиљна неслагања... о питању миграције, заштити хришћанске културе и будућности Европе. Такође није тајна да ми не желимо да мењамо нашу став по тим питањима", навео је Орбан.

Додаје да не сматра разборитим потезом да се такве несугласице решавају "искључивањем партије из наше политичке породице".

"Стога бих желео да Вас замолим да преиспитате свој предлог о искључивању, ако је то могуће", рекао је мађарски премијер.

Лидер ЕПП-а и кандидат за председника Европске комисије Манфред Вебер рекао је раније да је Орбаново извињење за вређање чланова ЕПП-а услов останак Фидеса у тој групи конзервативних партија у Европском парламенту.

Орбан се извинио за то што је у недавном интервјуу за "Велт ам зонтаг" своје критичаре назвао "корисним идиотима", наводећи да је то заправо Лењинов цитат којим је, како каже, желео да критикује одређену политику, а не одређене политичаре.

"Овим бих желео да вам упутим извињење ако сте моју изјаву схватили као личну увреду", рекао је мађарски премијер.

Орбан се, оцењује Ројтерс, није извинио генерално за своју политику у ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи