Словенија, политичар кажњен због коментарисања груди новинарке

Бивши градоначелник Копра Борис Попович осуђен је на затворску казну у трајању од шест месеци, условно на две године, за сексистичке изјаве против новинарке Еугеније Карл 2013. године.

Борис Попович, који је од 2002. до 2018. године водио пети по величини град у Словенији, коментарисао је груди репортерке РТВ Словенија, преноси СТА.

Док му је суд у Копру изрекао условну затворску казну у грађанској парници, бившег градоначелника је Окружни суд у Љубљани, где је Еугенија Карл поднела кривичну тужбу, већ казнио са 3.500 евра.

Попович до сада није коментарисао пресуду за СТА, а Карлова је рекла да је то победа не за њу, већ за друштвену нормалност. 

Тврдила је да овакви базични лични напади не могу остати некажњени у цивилизованој европској земљи.

Додала је да је суд штитио "уставно право на људско достојанство и лични и професионални интегритет" и да је одбио злоупотребу слободе говора за политичку присилу и ућуткивање новинара.

Карлова је, заједно са уредницом РТВ Словенија Мојцом Пашек Шетинц, такође тужила лидера Демократа (СДС) Јанеза Јаншу због увредљиве изјаве.

Јанша, бивши премијер, на свом Твитер налогу је 2016. назвао Карлову и Шетинцу "испраним проституткама" чије су "јефтине услуге" биле на понуди на "Фејсбук страници јавне куће".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво