Амбасаде САД и Британије реаговале на окупљање Равногорског покрета у Вишеграду 

Пoводом обележавања годишњице хапшења четничког команданта Драже Михаиловиће након Другог светског рата које је у Вишеграду организовао Равногорски покрет, Амбасада САД у БиХ саопштила је путем Твитера да је "ужаснута претњама и националистичкој реторици током данашњег догађаја".

"Такво понашање је неприхватљиво. Очекујемо од релевантних институција да предузму неопходне кораке, позабаве се овим претњама и учине да они који су криви одговарају", објављено је на Твитер налогу Амбасаде САД у Сарајеву.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд на истој друштвеној мрежи је написао да су у Вишеграду виђене "шокантне сцене".

"Шокантне сцене у Вишеграду. Мора да је узнемирило многе широм БиХ - надам се да ће власти спровести пуну истрагу. Говору мржње није место у модерном друштву. Крајње је време за окретање будућности, с одговарајућим поштовањем за све стране", написао је Филд.

Реаговао је и шеф делегације ЕУ за БиХ Ларс Гунар Вигемарк, наводећи да "данашњи узнемирујући догађаји у Вишеграду, који глорификују насиље и подстичу мржњу само удаљавају мултиетничку БиХ и целу регију од помирења и ЕУ принципа вредности и толеранције". 

Канцеларија високог представника у БиХ, Валентина Инцка саопштила је да осуђује данашња "срамна дешавања у Вишеграду". 

"Надлежне институције ово треба да истраже и предузму одговарајуће акције против одговорних за говор мржње. Данашњи догађаји у Вишеграду немају места у БиХ друштву, помирење је једини пут у будућност", наводи та канцеларија.

Парастос и полагање цвећа на споменик  Дражи Михаиловићу

Равногорски покрет Вишеград организовао је  том граду парастос и полагање цвећа на споменику четником команданту, генералу Југословенске војске у отаџбини Дражи Михаиловићу, поводом годишњице његовог хапшења након Другог светског рата у околини Вишеграда.

Фена наводи да су ранијих година припадници Равногорског покрета овакве скупове организовали 13. марта, а јутрошње окупљање отпочело је током дана на Тргу палих бораца у Вишеграду.

Сарајевски Дневни аваз наводи да је ове године програм организован три дана раније због почетка православног поста.

Наводи се да су се уз повике "Бог чува Србију", "Бог чува Републику Српску", у униформама са заставама и кокардама, припадници Равногорског покрета постројили пред тзв. војводом Славком Алексићем, где су, уз упозорења представника покрета и Борачке организације Вишеград да се не сме десити ни најмањи инцидент, положили цвеће на споменик у центру града.

Равногорци су положили цвеће и на споменике у месту Ундруље, где је у акцији Озне 13. марта 1946. године Михаиловић ухапшен.

"Као и сваке године, окупљамо се да одамо спомен и парастос команданту Југословенске војске у отаџбини, човеку који је свој живот посветио слободи српског народа, али и развоју демократије и одбрани отаџбине од фашистичких агресора", казао је председник Равногорског покрета Републике Српске Душан Сладојевић.

Окупљање равногораца у РС изазвало је велико узбуђење у владајућим странкама у Федерацији БиХ, па тако Кликс преноси саопштење Странке демократске акције која тражи да "Тужилаштво БиХ по службеној дужности одмах предузме све кораке и покрене кривичне поступке против организатора четничког окупљања у Вишеграду".

Наводи се такође да је Демократска фронта "позвала министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача и министра безбедности БиХ Драгана Мектића да ухапсе припаднике четничког покрета који су у Вишеграду експлицитно позивали на чињење нових злочина, или да им се, ако и поред очигледних четничко-кољачких намера не желе да их приведу, једноставно придруже".

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво