Амбасаде САД и Британије реаговале на окупљање Равногорског покрета у Вишеграду 

Пoводом обележавања годишњице хапшења четничког команданта Драже Михаиловиће након Другог светског рата које је у Вишеграду организовао Равногорски покрет, Амбасада САД у БиХ саопштила је путем Твитера да је "ужаснута претњама и националистичкој реторици током данашњег догађаја".

"Такво понашање је неприхватљиво. Очекујемо од релевантних институција да предузму неопходне кораке, позабаве се овим претњама и учине да они који су криви одговарају", објављено је на Твитер налогу Амбасаде САД у Сарајеву.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд на истој друштвеној мрежи је написао да су у Вишеграду виђене "шокантне сцене".

"Шокантне сцене у Вишеграду. Мора да је узнемирило многе широм БиХ - надам се да ће власти спровести пуну истрагу. Говору мржње није место у модерном друштву. Крајње је време за окретање будућности, с одговарајућим поштовањем за све стране", написао је Филд.

Реаговао је и шеф делегације ЕУ за БиХ Ларс Гунар Вигемарк, наводећи да "данашњи узнемирујући догађаји у Вишеграду, који глорификују насиље и подстичу мржњу само удаљавају мултиетничку БиХ и целу регију од помирења и ЕУ принципа вредности и толеранције". 

Канцеларија високог представника у БиХ, Валентина Инцка саопштила је да осуђује данашња "срамна дешавања у Вишеграду". 

"Надлежне институције ово треба да истраже и предузму одговарајуће акције против одговорних за говор мржње. Данашњи догађаји у Вишеграду немају места у БиХ друштву, помирење је једини пут у будућност", наводи та канцеларија.

Парастос и полагање цвећа на споменик  Дражи Михаиловићу

Равногорски покрет Вишеград организовао је  том граду парастос и полагање цвећа на споменику четником команданту, генералу Југословенске војске у отаџбини Дражи Михаиловићу, поводом годишњице његовог хапшења након Другог светског рата у околини Вишеграда.

Фена наводи да су ранијих година припадници Равногорског покрета овакве скупове организовали 13. марта, а јутрошње окупљање отпочело је током дана на Тргу палих бораца у Вишеграду.

Сарајевски Дневни аваз наводи да је ове године програм организован три дана раније због почетка православног поста.

Наводи се да су се уз повике "Бог чува Србију", "Бог чува Републику Српску", у униформама са заставама и кокардама, припадници Равногорског покрета постројили пред тзв. војводом Славком Алексићем, где су, уз упозорења представника покрета и Борачке организације Вишеград да се не сме десити ни најмањи инцидент, положили цвеће на споменик у центру града.

Равногорци су положили цвеће и на споменике у месту Ундруље, где је у акцији Озне 13. марта 1946. године Михаиловић ухапшен.

"Као и сваке године, окупљамо се да одамо спомен и парастос команданту Југословенске војске у отаџбини, човеку који је свој живот посветио слободи српског народа, али и развоју демократије и одбрани отаџбине од фашистичких агресора", казао је председник Равногорског покрета Републике Српске Душан Сладојевић.

Окупљање равногораца у РС изазвало је велико узбуђење у владајућим странкама у Федерацији БиХ, па тако Кликс преноси саопштење Странке демократске акције која тражи да "Тужилаштво БиХ по службеној дужности одмах предузме све кораке и покрене кривичне поступке против организатора четничког окупљања у Вишеграду".

Наводи се такође да је Демократска фронта "позвала министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача и министра безбедности БиХ Драгана Мектића да ухапсе припаднике четничког покрета који су у Вишеграду експлицитно позивали на чињење нових злочина, или да им се, ако и поред очигледних четничко-кољачких намера не желе да их приведу, једноставно придруже".

број коментара 26 Пошаљи коментар
(недеља, 10. мар 2019, 23:40) - anonymousanonymous [нерегистровани]

савезници

Била је то легална војска ондашње државе (за разлику од комунистичких бандита и терориста) која је била блиска савезницима и западним вредностима, а спасила је бројне савезничке пилоте. Ђенерал Михаиловић је одликован због доприноса ратним напорима Савезника.
У чему је проблем?
При том, не знам ко и како је прослављао у Вишеграду, али Ђенерал је позитивна и неспорна личност, као и четници - војници из Балканских ратова.

(недеља, 10. мар 2019, 22:54) - Nikoletka [нерегистровани]

Pokret

Kada se o zrtvama i Jasenovcu radi onda nema veze,a za okupljnje odmah osude.

(недеља, 10. мар 2019, 22:45) - anonymous [нерегистровани]

Da li vas je sramota

Nisu englezi osnovali komunisticki pokret otpora u Jugoslaviji vec vasa braca rusi u tadasnjem SSSR. Amerikanci i Britanci se ne bune zbog Draze vec zbog retorike na skupu koji nema veze za cetnickim pokretom Draze Mihajlovica. Ovaj skup koriste supljoglavci da ispolje svoju frustraciju svojim zivotima. Bez osnovnog znanja o istoriji svoje sopstvene zemlje stvaraju neku alternativnu koja bruka Srbiju i normalne ljude. Zamenjujuci temu kako opet Amerikanci i Britanci drze lekcije Srbiji pokusavaju da postave sebe kao branitelja nekakvog srpstva. Hvala, ali niko vam ne daje pravo da vasim budalastinama prljate obraz postenoj Srbiji.

(недеља, 10. мар 2019, 22:36) - anonymous [нерегистровани]

uh

Kakav sljam se okupi. Imal i jedan od njih sve zube u vilici ?

(недеља, 10. мар 2019, 22:34) - Boza [нерегистровани]

Biće ....

Biće opet pakao i krvava Drina
Evo idu četnici sa srpskih planina


To je bilo danas u Višegradu. Da ne bi bilo kako kum ne pozna svatove

(недеља, 10. мар 2019, 22:34) - anonymous [нерегистровани]

Вишеград и равногорци

Нисам присталица равногорског покрета, али не могу да прихватим злонамерне реакције ових амбасада и припадника СДА које су директно уперене против Србије и Републике Српске.Господа амбасадори су заборавили шта су борци Равногорског покрета учинили за њихове оборене пилоте у 2. светском рату и како су третирали припаднике тог покрета за време комунистичке владавине у Југославији.

(недеља, 10. мар 2019, 22:22) - anonymous Lala [нерегистровани]

Kolko vidim,

Ubi Srbina , Srbe na vrbe , za dom spremni , Tompsonove ustaške , itd. , itd. , a od tih "demokrata " ni a ni b , biće da smo mi jedini "crne ovce" na ovom svetu .

(недеља, 10. мар 2019, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

Licemjerje SAD i V.Britanije.

Kada su Hrvati u Vukovaru razbijali cirilicne table cinovnici SAD i EU su dali izjave da je to "unutrasnja stvar Hrvatske".Kad Muslimani u Sarajevu daju imena ulicama fasistickim simpatizerima kao sto je bio Busuladzic,ni onda se cinovnici SAD i EU nisu mnogo uzbudili.Prema tome, i ovaj dogadjaj je sasvim unutrasnja stvar srpskog naroda u Visegradu.

(недеља, 10. мар 2019, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

Predsjednik Truman je posmrtno odlikovao djenerala Drazu Mihajlovica

Predsjednik SAD Truman je posmrtno odlikovao djenerala Drazu Mihajlovica i na taj nacin mu se zahvalio sto su cetnici u toku WWII spasili na stotine americkih pilota oborenih na putu za Ploesti u Rumuniji gdje su bombardovali njemacka naftna postrojenja.I mnogi spaseni americki piloti su i nedavno svjedocili o tome.
Dakle,americki ambasador u BiH Eric Nelson je trebao danas donijeti vijenac na grob djenerala Draze,a ne napadati one koji su mu spasavali pilote.
A,Britanci su isto tako trebali donijeti cvijece na grob djenerala kralja Petra II koga su,za vrijeme WWII,cuvali u Londonu i bili nam saveznici.A,sada SAD i Britanija brane one sa kojima su ratovali u dva svjetska rata.Sramota.

(недеља, 10. мар 2019, 21:50) - anonymous [нерегистровани]

Hmm

Ovo sto radite nije lijepo pretjeraliste sve granice , e sada treba lijepo svijet da osudi ovo ruglo