Хрватска у шоку због забране комеморације у Блајбургу

Хрватска је у шоку због одлуке Католичке цркве у Корушкој да ове године, због недостатка дистанце према усташтву, забрани комеморацију на Блајбуршком пољу.

Бискупија у Клагенфурту је Хрватску бискупску конференцију обавестила писаним путем, а као основни разлог наведено је да се та комеморација политички инструментализује, те да би то могло бити штетно по цркву.

Загебачки Вечерњи лист пише да у корушкој влади кажу да одлука бискупије Гурк-Клагенфурт о забрани комеморације у Блајбургу "отвара ново поглавље у третирању комеморације".

Овом одлуком тамошње цркве уведена су, кажу, нека нова правила, а то значи да ако организатори и ове године желе да организују комеморацију - морају да затраже полицијску дозволу за окупљање.

Иако је још прошле године било јасно да се "обруч око комеморације на Блајбуршком пољу убрзано стеже", први званични, наводи се, могао би водити према дефинитивном гашењу ове комеморације.

С друге стране, Хрватска бискупска конференција је у неуобичајно оштром саопштењу "у целости одбацила" разлоге због којих је клагенфуртска бискупија забранила овогодишњу мису.

Из загребачког Каптола поручено је аустријским колегама да ускраћивање могућности молитве сматрају "непоштовањем жртве и губитком осећаја за патњу недужних".

Председник хрватског парламента, који је покровитељ ове комеморације, Гордан Јандроковић, и хрватски политичар Владимир Шекс у потпуности су подржали саопштење хрватских бискупа.

Јандроковић и Шекс су, преносе медији, изразили бојазан да би у случају забране могла бити организована недозвољена комеморацијија.

Реаговала је и европска парламентарка, десничарка Ружа Томашић, која је бискупу у Клагенфурту упутила писмо у којем каже да одлука о забрани "свете мисе на Блајбуршком пољу скандалозна је и шокантна, вредна сваке осуде".

Одлуци Католичке цркве у Корушкој претходила је детаљна анализа догађаја на комеморацији одржаној у Блајбургу прошле године, када је као и свих претходних година, уз ћевапе и пиво глорификовано усташтво, па је један број хрватских десничара био приведен и осуђен због истицања усташких симбола, што је у Аустрији законом забрањено.

Линта поздравио забрану мисе на Блајбуршком пољу

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравио је одлуку корушке Католичке цркве да забрани мису усташама убијеним на Блајбуршком пољу крајем Другог светског рата.

"Добро је познато да је Блајбург од доласка ХДЗ-а на власт 1990. године постао место годишњег ходочашћа десетина хиљада следбеника усташког покрета поглавника Анте Павелића, команданта фабрике смрти Јасеновац Макса Лубурића, команданта злогласне Црне легије Јуре Францетића и бројних других зликоваца", навео је Линта у саопштењу за јавност.

Линта је као "један од бројних доказа да је темељ Хрватске усташтво" истакао одлуку Хрватског сабора да буде покровитељ комеморације убијеним припадницима војске геноцидне НДХ у Блајбургу, као и редовни доласци бројних хрватских званичника или њихових изасланика на највећи скуп нацифашиста у Европи.  

Председник Савеза Срба из региона је такође оценио као антицивилизацијско али потпуно очекивано саопштење Хрватске бискупске конференције, јер, како је навео,
"већина хрватских бискупа промовише усташку идеологију тврдећи да су Блајбургу страдале невине жртве", што је "безочна лаж".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво