Линта: Скандалозан став хрватске председнице о усташком поздраву

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцењује као наставак проусташке политике најновију изјаву Колинде Грабар Китаровић да треба разликовати поздрав "За дом спремни" који је био званичан у НДХ од поклича "За дом спремни" који су користили припадници хрватских јединица у рату деведесетих година.

Наведени скандалозни став заступа и такозвани Савет за суочавање са прошлошћу који је формирала хрватска Влада, пише у саопштењу Миодрага Линте.

Према мишљењу наведеног Савета, "За дом спремни" се може чак користити у одређеним приликама и треба да остане на заставама и у грбу ХОС-а, који је био саставни део Хрватске војске.

"То практично значи да су Влада Хрватске и хрватска председница амнестирали овај кољачки поздрав из времена нацифашистиче НДХ под којим је убијено стотине хиљада Срба, Рома и Јевреја", истиче Линта.

Поред тога, како је додао, прекршајни судови су донели низ пресуда према којима је "За дом спремни" израз воље и легитимитета власти у Хрватској.

Линта истиче да је наведени проусташки став Владе Хрватске и хрватске председнице један у низу доказа рехабилитације геноцидне НДХ.

Ту рехабилитацију је започео Фрањо Туђман који је на првом сабору ХДЗ-а, уочи првих вишестраначких избора у Хрватској 1990. године, рекао да је НДХ била израз жеље хрватског народа за својом слободом и независношћу од југословенске државе, подсетио је Линта.

Напомиње да се та жеља хрватског народа за слободом и независношћу завршила у геноциду над српским народом.

Такође, како додаје, жеља хрватског народа за слободом и независношћу деведесетих година прошлог века довела је до протеривања пола милона Срба, бруталних злочина над српским цивилима и ратним заробљенцима и систематског пљачкања, отимања и уништавања српске имовине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи