Богатство Музеја Старе православне цркве у Сарајеву

Пре 130 година донацијама богатих Срба у Сарајеву је отворен Музеј Старе православне цркве. Био је једна од првих таквих инстиуција у Босни, а данас је по богатству религијских експоната, укључујући и икону Ел Грековог учитеља, међу првих пет музеја у свету.

Збирка од око 700 икона, сведочи о благу немерљиве уметничке вредности, али и о изузетном духовном бићу српског народа, који упркос турским зулумима и харачима прикупља огромне свота новца и преко трговаца, Латина, наручује и купује и иконе чувених критских мајстора.

Непомућене вере, Сарајлије су чекале и по осам, девет година да стигну свете слике којима ће украсити цркву. Музеј је настао из ризнице Старе православне цркве, подигнуте на темељима храма из шестог века. У њој се чува и рука свете Текле, а краси је и дрвени иконостас из 17. века.

Горњи део цркве зове се "женска црква". Ту су, заправо, жене и девојке пратиле службу. Турци су, наиме знали да упадну на службу како би отели девојке - и онда је у овој цркви остављен простор, односно, остављена су врата - врата спаса, кроз која су девојке у том случају могле побећи.

За ту цркву је везана и прва српска основна школа у Сарајеву, а под њеним окриљем и сада ради Српско певачко друштво "Слога" - најстарији сарајевски хор, основан 1888. године,  живи доказ континуитета српске културе и духовности .

"Највише сигурно уз божју помоћ и љубав свих оних људи који су генерацијама доносили и придоносили да овај хор заиста опстане и остане на овим просторима. Наде увек има - овде су толико векова живели различитих вера и нација, можемо и данас и у будућности у миру, љубави и благостању, заиста", каже Стефан Мојсиловић, диригент Српског певачког друштва "Слога".

И музеј и хор и древна црква броје векове у Сарајеву, као непобитни трагови народа који упорно врлини и култури предаје читаво богатство, као своју заоставштину и истрајава уверен да, заиста онај ко пази на ветар - неће ни сејати, а ко гледа на облаке - неће ни жети.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 24. феб 2019, 09:46) - anonymous [нерегистровани]

Sjecanje

Ostao muzej kao sjecanje na sarajevske Srbe.

(субота, 23. феб 2019, 22:14) - anonymous [нерегистровани]

opstaje

Da opstaje ali vekovima u okovima.