Црна Гора, лидери опозиције траже формирање техничке владе

Избори у Црној Гори у садашњим условима били би бесмислени и потребно је системско решење проблема, саопштили су лидери опозиционих странака након састанка са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом у Подгорици.

Формирање техничке владе најбољи је пут за Црну Гору, док су протести главна демократска институција, поручио је председника СДП-а Ранко Кривокапић, након састанка са Јоханесом Ханом.

Кривокапић је навео да је подсетио Хана на заједничко достигнуће, а то је прелазна влада 2016. године.

"То је био прави модел за мирну транзицију у Црној Гори. Нажалост, државни удар је срушио све и сада смо на истом месту као негде у том децембру 2015. године. По нама, речено је то и комесару Хану, морамо проћи исти пут. Овај пут много брже", навео је Кривокапић, иначе, некадашњи коалициони партнер и сада владајућег ДПС-а Мила Ђукановића.

Поновио је захтев СДП-а да неће бити никаквих разговора о изборним условима док не буде формирана техничка влада.

"То је најбољи пут за Црну Гору. То је пут да се рашчисти много тога на политичкој сцени Црне Горе и да се Црна Гора окупи око спашавања економско-социјалног стања. Да се Црна Гора окупи око истог концепта, а то је Европска унија и да Црна Гора као мала земља скупи све квалитете што има у ту техничку владу", навео је Кривокапић.

Рекао је да би желео у тој техничкој влади да види велики број представника грађанског сектора и да заједно са Европском унијом покушају добити прве, како наводи Кривокапић, неспорне изборе у Црној Гори.

Кривокапић поручује и да су протести сада главна демократска институција у Црној Гори.

"То је најбољи део Црне Горе и начин да добијемо нови квалитет у политичком животу Црне Горе. Да се појави пуна одговорност сваке власти. Смењивост сваке власти и опомена за сваку будућу власт. Да Црна Гора има оруђа да се никад не понови аутократија која ће трајати три деценије", закључио је Кривокапић.

Абазовић: На улици треба одбранити достојанство

Лидер грађанског покрета УРА, Дритан Абазовић, позвао је грађане да у што већем броју дођу на грађанске протесте сутра у Подгорици.

"На улици треба да одбранимо достојанство Црне Горе и да вратимо оно што нам је отето, вратимо институције система и грађанима могућност слободно да бирају", рекао је Абазовић.

Абазовић је истакао да је опозиција на састанку била јединствена.

Позвао је лидере опозиционих странака да и убудуће буде тако, и да занемаре све разлике и партијске интересе.

Бечић: Криза у Црној Гори све сложенија

Лидер Демократа Алекса Бечић, рекао је да је Хану указао на драматичну ситуацију у којој се налази Црна Гора, да се криза усложњава и да је на највишем нивоу у последњих десетак година.

Бечић је навео да за то постоје два доминатна разлога.

Један што није било политичке ни правне одговорности за раније афере које су се везале за изборне процесе

Други, како је додао, је то што је постојала једна врста "жмурења" на то што је Демократска партија социјалиста претходних неколико година изиграла све могуће договоре са опозицијом који су били покушај за излазак из политичке кризе.

Демократски фронт: Ми смо најпрогоњенија опозиција у Европи

Представници ДФ-а Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић су рекли Хану да су најбројнија опозиција у Црној Гори.

"Ми имамо скоро половину опозиционих посланика. Ми смо најпрогоњенија опозиција у Европи. Нас тројица смо били у затвору. Ја као лидер српске странке у Црној Гори подржавам све демократске захтеве опозиције. Ако су Албанци успели да се изворе у Македонији за своја права, а има их мање него нас Срба у Црној Гори, онда и ми Срби ћемо се изборити за наса права", поручио је лидер НОВЕ Андрија Мандић.

Кнежевић је питао Хана да ли у Црној Гори постоји политичка криза.

"Да ли су ови докази о корупцији и изборним крађама који се појављују у јавности, довољни да ЕК заузме јасан став о природи режима у Црној Гори", питао је Кнежевић Хана.

Председник Социјалиситичке народне партије Црне Горе Владимир Јоковић потенцирао је неопходност разрешења садашње политичке кризе у Црној Гори.

Председник СНП ЦГ је говорио и о грађанским протестима, истичући чињеницу да су они легитимни, демократски чин, где грађани на миран начин изаражавају протест због бројних непочинстава актуелне власти.

Посланик Горан Даниловић навео је да је Хану саопштио став Уједињене Црне Горе и двоје независних посланика да у овом тренутку техничка влада нема алтернативу.

Хан је, како су рекли опозициони лидери, имао корисне и добробамерне савете за опозицију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се