Хан: Будно пратимо ситуацију у црногорским медијима

Европски комесар за проширење Јоханес Хан поручио је у Подгорици да је забринут због притиска на национални јавни сервис, али и нападе на новинаре уопште.

Јоханес Хан је, на конференцији за новинаре сa црногорским премијером Душком Марковићем, истакао да будно прати ситуацију у области слободе медија.

"Забринут сам због притиска на Јавног емитера, због напада на новинаре и сајбер-нападе", рекао је Хан, наводећи како очекује да ће правди бити приведени починиоци напада на новинарку Вијести Оливеру Лакић.

Одговарајући на питање да ли има двоструке аршине кад је реч о нападима на медије, а у светлу последњих напада на РТЦГ и Дневне новине, Хан је, рекао да "сви имају одговорност", те да би сви требало да се уздрже од напада.

"Говорим о физичким нападима. Ако говоримо о политичкој дебати, то је нешто што сви морамо прихватити. Очекујем поштовање између укључених страна и институција. Мислим да можете размењивати мишљења на један или на други начин, на пример на врло незгодан начин. Оно што ја желим је да се успоставља комуникација чак и ако имате различита становишта. Потребно је више међусобног поштовања", рекао је Марковић.

Додао је да је информисан о бројним реформама које је Црна Гора започела, поручујући да оно што ради Влада не чини да би задовољила бриселске званичнике, већ ради боље перспективе грађана Црне Горе, пренео је портал РТЦГ.

"ЕУ је полуга како бисте постигли ове циљеве. Све што влада ради, служи интересима црногорских грађана", рекао је Хан.

"Политичка дебата мора да се одвија у парламенту"

Оценио је да парламентарни бојкот није европски начин решавања различитих мишљења, уз жаљење због успорености рада Привременог одбора за реформу изборног законодавства.

"Данас ћу искористити прилику да разговарам с опозицијом и позабавим се овим питањем. Политичка дебата мора да се одвија у парламенту, парламент је форум где о свему треба разговарати. Обично се то не ради на улици. Могу постојати разлози да се повремено изађе на улицу, али треба бити свестан да се политилчка дебата треба одвијати у парламенту", рекао је Хан.

Веома је важно, како је рекао, да Црна Гора интензивира рад на успостављању биланса резултата и на доношењу опипљивих резултата у области борбе против организованог криминала и корупције.

"Нарочито кад говоримо о трговини људима и прању новца. Не сме све да стане на хапшењу неколико нископрофилних криминалаца, мора се допрети до оних који стоје иза тога, дакле подстрекача. Међународна организације све будно прати, ми пратимо будно све скоре догађаје које су довеле до мирне мобилизације црногорских грађана", рекао је Хан.

Контактирали су га, каже Хан, организатори протеста да се са сусретне и са њима. Но, наводи он, то неће бити могуће, због ранијег одласка из Подгорице.

"Али ћу замолити шефа Делегације ЕУ у Подгорици Аива Орава да то учини", навео је Хан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се