Тирана, хиљаде Албанаца траже смену Едија Раме

Хиљаде присталица албанске опозиције протестовало је у центру Тиране, захтевајући смену владе Едија Раме. Опозиција се жали да мобилни оператери ометају сигнал. Новинари упозорени да понесу гас-маске. Рама: "Они желе да запале парламент." Протест протекао без инцидената.

Присталице опозиције, пре свих Демократске партије, протестовали су око зграде парламента у Тирани, захтевајући промене на челу државе и одлазак са власти премијера Едија Раме.

Скуп је контролисало око 1.200 полицајаца, који имају наређење да спрече покушаје упада у парламент и избијање насиња, какво је у центру Тиране виђено прошле седмице, када су ка канцеларији Едија Раме летели Молотовљеви коктели, док је полиција на демонстранте испаљивала сузавац.

Око зграде парламента, за разлику од претходног викенда, била је разапета бодиљикава жица, а присталице опозиције жалиле су се да албанска тајна служба од почетка протеста омета сигнал мобилне телефоније.

"Присталице опозиције желе да запале парламент", рекао је Еди Рама италијанског телевизији РАИ, непосредно након почетка протеста.

Присталице опозиције су у Тирану стигле из неколико албанских градова, уључујући Кукеш, Тропоју, Елбасан, јавља портал Панорама.

Полиција, која је, током покушаја упада опозиционара у канцеларију премијера Едија Раме прошле седмице, позвала је присталице опозиције да се уздрже од насиља, што су учинили и председник Иљир Мета, као и амбасадори неколико западних држава.

Демократе су напуштање парламента образложиле лошим стањем демократије и владавине права у Албанији, наводном крађом гласова, корупционашким аферама званичника владе Едија Раме и обесмишљавањем парламента као демократског форума.

Митинг у центру Тиране одржан је свега дан пошто су посланици опозиције, предвођене демократама Љујзима Баше, вратили мандате и самим тим почели бојкот парламента. Током протеста, оставке су поднели и у згради парламента.

Опозиција има 44 од укупно 140 посланичких места у парламенту, па самим тим не представља озбиљну претњу влади Едија Раме, коју подржава 78 посланика.

Посланици опозиције су у неколико наврата напуштали парламент, али се и враћали у посланичке клупе после убеђивања западних дипломата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво