Додик питао Изетбеговића да ли је озбиљан са иницијативом о промени имена РС

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Источном Сарајеву да је на састанку с лидерима СДА и ХДЗ-а БиХ у понедељак, Бакира Изетбеговића упитао у вези са инцијативом о промени имена Републике Српске. 

"Нисмо нешто о томе разговарали, али сам га упитао да ли је озбиљан у вези с тим, а он ме је само гледао", рекао је Додик.

Додик је заједно са амбасадором Русије Петром Иванцовим положио венац код спомен-плоче некадашњем руском амбасадору у УН Виталију Чуркину, који је познат по томе што је блокирао у Савету безбедности Нацрт резолуције о Сребреници коју је предложила Велика Британија.

Он је поновио да је у овом тренутку отворено питање формирање власти и да на поменутом састанку с Изетбеговићем и Драганом Човичем није било никаквих помака, пренели су бањалучки медији.

"Били смо недавно у Бриселу и тамо је речено да ничим није условљено формирање власти ни МАП-ом, ни НАТО-ом нити било каквим упитницима", рекао је Додик.

Новинари су га упитали да ли је решено питање његовог обезбеђења, будући да инсистира на припаднике МУП-а РС-а, док је надлежност на Дирекцији за координацију полицијских тела БиХ, Додик је рекао "анкетирајте ове момке иза мене и видет ћете одакле долазе, из МУП-а РС".

Он је рекао да политичари из РС-а свакодневно доживљавају притиске због уласка БиХ у НАТО, те да се одлука Скупштине РС-а о војној неутралности не уважава. Говорећи о проблемима с мигрантима рекао је да је зато највише одговорна "актуелна неспособна структура" на нивоу државе.

"БиХ непособна да се одбрани"

Обраћајући се новинарима у источном Сарајеву, Додик је рекао да је било много пропуста у вези са мигрантима, да се БиХ показала неспособна да брани свој простор и да сада постоје отворени проблеми на које треба реаговати.

Додик је нагласио да су била безуспешна ранија упозоравања и да потпуно неодговорна структура на нивоу БиХ не може да реши ниједан проблем, пренеле су Независне новине

"Чињеница да није формирана власт и да они који треба да оду са функција нису мотивисани да врше своје обавезе говори колико је то широко за различите могуће негативне последице са којима ћемо морати да се суочимо", рекао је Додик.

Додао је да је свестан тога да има миграната и у другим земљама, али је рекао да у БиХ сваки њихов прилив изазива драматичне политичке процесе који могу да угрозе унутрашњу и политичку стабилност.

Додик је рекао да БиХ има ту "несрећу" што се граничи са ЕУ, која, како је навео, "узима оно што њој треба, а у БиХ враћа оно што је неквалитетно".

Додао је да постоји комуникација са Србијом и Црном Гором, али и да се треба суочити са реалношћу јер и они покушавају да што пре дислоцирају мигранте који иду кроз њихову земљу.

"Војна неутралност - свидело се то неком или не" 

На питање новинара у Источном Сарајеву да прокоментарише тврдњу руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да Запад врши притисак на земље Балкана да постану цланице НАТО-а, Додик је рекао да се стално инсистира на томе, а да је само инсистирање наравно и притисак јер се не уважавају ставови.

Он је нагласио да ће став Републике Српске дефинитивно остати војна неутралност, "свидело се то некоме или не".

Додао је да, међутим, то неки не уважавају, без обзира колико Република Српска говорила да спроводи политику војне неутралности.

Говорећи о одговорима на питања из Упитника Европске комисије, Додик је рекао да је обавештен да ће до петка, 22. фебруара, бити утврђени одговори на свим нивоима власти у БиХ и да би већ тада могли да буду упућени у Брисел.

Он је напоменуо да је Република Српска у том погледу испунила своје обавезе.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво