Шта је Додик поручио новом амбасадору САД

У Босни и Херцеговини не постоји консензус о чланству у НАТО савезу, изјавио је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик приликом пријема новог амбасадора САД у тој држави Ерика Џорџа Нелсона.

Милорад Додик је подсетио да је Босна и Херцеговина опредељена за сарадњу са НАТО-ом, те да већ постоје одређени аранжмани кроз Партнерство за мир и појединачни програм сарадње.

"Наши војници учествују у различитим мисијама у оквиру НАТО-а, но желим вам рећи да у БиХ нема консензуса о приступању НАТО-у. То је питање које је на дневном реду, за разлику од Европске уније, где постоји консензус. Имаћемо времена да појаснимо сва питања", рекао је Додик, а преноси РТРС.

Истакао је да цени улогу и положај САД у време заустављања рата, као и након рата – у стабилизацији мира у БиХ.

"Дошли сте у земљу коју карактерише сложеност, састављену од два ентитета и три конститутивна народа уз сва права, који живе овде", поручио је Додик новом амбасадору САД Ерику Џорџу Нелсону.

Подсетио је да се у БиХ од 1995. године одржава мир и да је то велика тековина ових народа, те напоменуо да и даље има отворених питања у погледу изградње могућег консензуса за суживот у БиХ.

"Наш основ је Устав БиХ који је саставни део Дејтонског мировног споразума, а у чијем креирању је помогла ваша држава", рекао је Додик обраћајући се Нелсону.

Председавајући Председништва БиХ је искористио прилику да прокоментарише присуство Високог представника ЕУ.

"Овде се Високи представник предуго задржао и надам се да ћемо то што пре кориговати тако да престане његова функција. Желимо вашу помоћ. Ми смо опредељени ка европским интеграцијама. Данас је влада Републике Српске усвојила све одлуке у вези с одговорима на Упитник ЕУ. Очекујемо да ће и остали нивои власти то урадити, чиме се стварају услови да то предамо у Брисел", рекао је Додик.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво