Премијер Словеније: Тајанијево извињење ми делује неискрено

Словеначки премијер Марјан Шарец поручио је да би изјава председника Европског парламента Антонија Тајанија прошле недеље приликом обележавања Дана сећања у Базовици могла да буде схваћена у смислу територијалних претензија.

Марјан Шарец наводи да осећа да Тајанијево извињење није било искрено и да би било правично да се Антонио Тајани због те изјаве повуче са функције, али премијер Словеније сумња да ће се то десити, преноси СТА.

Он је гостујући синоћ на словеначкој државној телевизији говорио и о одлуци његове странке Листа Марјана Шареца да на изборе за Европски парламент у мају изађе самостално.

Одговорио је и на критике везане за одлуку словеначких власти да вођу венецуеланске опозиције и председавајућег Националне скупштине Хуана Гваида признају као привременог председника Венецуеле.

Словеначки премијер је изнео тврдњу да је ситуација у том случају била сложена пошто је, према његовим речима, Љубљана две године узалуд чекала да "режим (председника Венецуеле) Николаса Мадура дозволи Словенији да има амбасадора у Каракасу на нерезиденцијалној основи, из амбасаде у Бразилу.

"Словенија је чекала две године, није добила дозволу и онда повукла захтев", рекао је Шарец.

број коментара 12 пошаљи коментар
(уторак, 19. феб 2019, 13:24)
Milan [нерегистровани]

Ko je kriv Srbima

Srbima i Crnogorcima niko nije kriv što su Istru i Dalmaciju
1945 godine priključili Hrvatskoj i Sloveniji.

U nekom sledećem ratu priključite nešto i sebi.

(уторак, 19. феб 2019, 12:48)
Воронцов [нерегистровани]

@Мој деда

Рекао бих да су генерације рођене у периоду две деценије после Другог светског рата и коју годину пре и касније све упропастиле.Прво су упропастили демографију, а онда су издали и срушили државу.Више није било спремних да се боре за државу и више нису схватали ни шта је држава.Ко је крив што Срби нису бранили Србе и српске територије у време када је дошло до пропасти заједничке државе и хаоса?Невероватно је да је неком поклоњена цела обала источног дела Јадранског мора, а на море нема излаз не само Србија већ ни Аустрија ни Мађарска.

(уторак, 19. феб 2019, 12:33)
Воронцов [нерегистровани]

@Аустрија

Зато је постојала Млетачка Република од 9.па до 18. века тачније до 1797. године када је освојио Наполеон. и то сууглавном биле њене територије.Савремена Италија је настала тек у другој половини 19. века.

(уторак, 19. феб 2019, 12:31)
anonymous [нерегистровани]

Moj deda..

Moj deda sa Kosova u drugom svetskom ratu pod komandom Peka Dapcevica- deseta krajiska brigada isao do Trsta za odbaranu zemlje Slovenije i Hrvatske i lepo se secam kad mi je pricao da su bili Iznad Trsta i kada je doslo naredjenje da se obustavlja dalje napredovanje partizanskih snaga,...ali ko nam je kriv..

(уторак, 19. феб 2019, 11:41)
slavko [нерегистровани]

Austrija

je za 400 godina svoje vladavine na tim prostorima izgradila i Trst i Goricu i Pulu i Rijeku. Početkom 20. veka u Trstu je bilo više Austrijanaca i Slovenaca nego Italijana. Italija je Istru držala samo 23 godine. Od 1920 do 1943. Nikada pre i nikada posle.

(уторак, 19. феб 2019, 10:56)
Воронцов [нерегистровани]

Причају празне приче

И онако сви знају да у НАТО и ЕУ не могу мењати границе. Али очигледно за будућност их већ хвата паника.

(уторак, 19. феб 2019, 09:40)
anonymous [нерегистровани]

Austrijski stalari

nisu ni imali drzavu do drzave u sklopu Kraljevine SHS i poslije u SFRJ.
Unistili su SFRJ pa tako i Ozimske sporazume i postepeno dolazi vreme da svako uzme svoje, pa tako i Italija svoje od Slovenije i Hrvatske.

(уторак, 19. феб 2019, 09:28)
anonymous [нерегистровани]

e...

da nije Srba nebi ni imali tu Istru...lako zaboravljate istoriske cinjenice...ali kad vam drugi put budu zatrazili Italijani Istru e onda Srba nece biti tu da vas brani...

(уторак, 19. феб 2019, 07:44)
anonymous [нерегистровани]

Neiskreno?

Neiskreno jer govorio istinu, nije imao potrebe da se izvinjava.

(уторак, 19. феб 2019, 07:42)
anonymous [нерегистровани]

Budite srecni sto imate to sto imate

I i vi i Hrvati treba da budete srecni sto Austrougarske vise nema inace nebi vi videli drzavu nikad. cak i da Italija dobije svije teritorije u Istri i Dalmaciji.