Пленковић: "Мирна реинтеграција" пример за Украјину и Грузију

Хрватски премијер Андреј Пленковић поновио је да би "искуство мирне реинтеграције" источне Славоније, Барање и западног Срема 1998. године могло да користи Украјини и Грузији, које су у ратовима са Русијом остале без делова своје територије.

Сличне изјаве из Загреба у прошлости изазвале оштре реакције Москве, која сматра да "паралелне структуре домаће производње" иду на руку кијевској "ратној кампањи", уместо позива на обнову дијалога са Москвом кроз процес из Минска, наводи Хина.

Пленковић је на Минхенској безбедносној конференцији рекао да се искуство Украјине и Грузије може упоредити са Хрватском "чији су делови територије били окупирани од 1990. до 1998".

"Имали смо два решења: војно и дипломатско... Решење које се ослања на притисак и дипломатију резултирало је реинтеграцијом наше територије", рекао је Пленковић.

Хрватски премијер сматра да би тај модел могао да се примени на Украјину и Грузију које би, како је рекао, боље прошле да су биле чланице ЕУ и НАТО-а.

"Украјина и Грузија нису ни у ЕУ ни у НАТО и то компликује ситуацију. Да су биле, ситуација би била много другачија", сматра Пленковић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво