Загреб: Недељник Новости обележио хиљадити број

Редакција недељника Новости и Српско народно вијеће као издавач обележили су хиљадити број тог листа који је први пут изашао крајем 1999. године.

На свечаности у загребачком Новинарском дому главни уредник Новости Никола Бајто казао је да су се те новине профилисале као један од ретких медија које критички коментаришу хрватску стварност те да, како је истакао, та стварност из перспективе Новости изгледа битно другачије од оне службене коју прописује политика, али и десничарски кругови и из чијих су редова због критичких текстова током година често долазили притисци на редакцију Новости, али и на СНВ као издавача, пренела је Хина.

Председник СНВ-а Милорад Пуповац истакао је како се не слаже с тезом да су мањинске заједнице и политичко новинарство немогућа мисија, а нарочито мањинске заједнице попут српске у Хрватској.

"Мањине треба да живе у отвореном друштву и да буду отворене за друштво у којем живе. Од свих немогућих политичких мисија у које се упуштамо и суделујемо ово је једна од успешнијих. Мањинска подлога, истраживачко новинарство, критичко новинарство и још томе сатира. Новости врло често оптужују као непријатељске, али заправо нису сатира. Новости нису сатиричне, сатирична је реалност о којој Новости пишу", рекао је Пуповац.

Он је додао и да је, прегледавајући хиљадити број Новости, увидео колико су Новости моћне у оном што говоре и оцртавају, а посебно моћне у ауторима који пишу попут Виктора Иванчића, Бориса Дежуловића, Маринка Чулића, Ивице Ђикића, Синада Гудшића, Хрвоје Шимичевића, Томислава Јакића и осталих.

"Иако ишта корисно као заступник у Сабору чиним, онда је то да ови људи на миру могу радити свој посао. Но, морам рећи – Новости никада нису биле Пуповчеве нити ће то бити", рекао је Пуповац.

Скупу се обратио и председник Хрватског новинарског друштва Хрвоје Зовко који је нагласио како су Новости одавно прерасле оквире мањинског гласила похваливши њихово истраживачко новинарство које је, како је нагласио, и даље сметња многима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво