Председница Хрватске писала Тајанију и Матарели

Након изјаве шефа Европског парламента Антонија Тајанија, који је Истру и Далмацију назвао италијанском, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић данас је упутила писмо Тајанију и италијанском председнику Серђу Матарели.

У писму Тајанију председница Колинда Грабар Китаровић наводи да је "дубоко згрожена и разочарана изјавом о тзв. 'италијанској Истри' и 'италијанској Далмацији'".

Истиче да је та изјава дубоко шокирала и целу хрватску јавност и да иза тих речи стоји "неприхватљиво заговарање историјског ревизионизма и иредентизма, које одлучно одбацује", наводи портал Индекс.

Навела је и да су је ове речи лично погодиле јер "потиче из краја који је током двадесетих и тридесетих година прошлог века, а затим и у Другом светском рату, био погођен италијанском фашистичком окупацијом и где су још на сваком кораку видљиви трагови фашистичких злочина".

Грабар Китаровићева је у писму навела и да жали због судбине свих који су током или након Другог светског рата страдали или су због противљења комунистичком режиму морали да напусте Хрватску, притом мислећи и на бројне Хрвате, као и на припаднике других нација, међу којима су и Италијани као и да је Тајанијева изјава унела немир међу све хрватске држављане, па тако и међу припаднике италијанске националне мањине.

На крају овог писма поручила је да "очекује као и цела Хрватска, Тајанијево недвосмислено извињење, како би наставили даље да граде конструктивне билатералне и европске односе".

У другом писму италијанском председнику Серђу Матарели, Грабар Китаровићева наводи да Тајанијева изјава "оживљава дух експанзионистичких политика, које су током прошлог века проузроковале много зла Хрватској и Европи" и да "Хрватска и Италија као две пријатељске, суседне и савезничке државе које деле заједничке вредности Европске уније не могу толерисати такве изјаве као и да је уверена да председник Матарела дели иста уверења".

На крају писма председнику Италије она је нагласила: "То је најбољи начин да без оптерећења наставимо да градимо добре односе сарадње и пријатељства између Хрватске и Италије, а на добробит цијеле европске породице", преноси Индекс.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво