Нови графити мржње и насиља у Сплиту

На зиду вртића у сплитском насељу Мертојак исписани су увредљиви графити, преноси портал "Индекс". Поруке које позивају на насиље и међуетничку нетрпељивост јуче су "красили" зид једне сплитске основне школе.

Осим усташког "У" на зиду вртића је написана и порука против полицајаца, објавила је Далмација данас.

"Смрт пандурима", пише црним спрејoм на улазу у вртић. Испод тога пише "ACAB", што је акроним енглеског израза "All Cops Are Bastards", што би у слободном преводу значило "Сви пандури су копилад".

У само неколико дана у Сплиту се догодило неколико националистичких испада.

Прво су у суботу на сплитској риви нападнути ватерполисти Црвене звезде. Њих је напала група наоружаних хулигана.

Двојица играча Звезде су побегла, а трећи се спасио скоком у море.

Двојици 25-годишњака одрђен је једномесечни притвор. Терете се да су у суботу поподне на Риви прво вербално, а онда и физички напали тројицу ватерполиста Црвене звезде и једног од њих лакше поврeдили.

Трећи ухапшени 23-годишњак пуштен да се брани са слободе.

Јуче су на зидовима Основне школе Скалице непознати извршитељи црним спрејoм исписали фашистичке графите. Осим усташког "У" и свастике, написано је "Мрзин школу и Србе", а исказана је и мржња према полицији.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

Uststvo

Zamislite da zagrejanim ustaskim zigom pecatiraju po telu deci druge vere. To su raqdile Ustase 1941godine, Gde su nevladine organizacije gde su ljutska prava , gde je medjunarodna zajednica, njima treba Medjunarodni tutor , kakava drzava ? I odbornik iz Splita , sto pita zvezdase "kakvo je more u februaru" nista nije bilji od tih razbijnika i isto bi uradio kad bude imao priliku. To je prosto neverovatno da se pojavilo u ljudski rod.

(среда, 13. феб 2019, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

70%

treba znati da je 70% Hrvata bilo u ustaskim jedinicama i sasvim je moguce da je veliki procenat mladih upao u to more mrznje i sada se dokazuju svrljanjem po fasadama jer nema Srba.Naravno da ce se to obiti o glavu samoj drzavi.

(среда, 13. феб 2019, 07:54) - anonymous [нерегистровани]

Oni imaju ozbiljan probllem.

Ziveti za mrznjom je bolest, njima treba ozbiljna terapija.Radi se o bolesnom umu mladih koji su zatrovani mrznjom, koja u nedostatku glavnog cilja prelazi na strukture drustva.To je posledica promene istirije, nepriznavanja svoji gresaka, itd Izjava onog odbornika u splitu "kakvo je more u februaru" pokazuje da je cela nacija u problemu i daje krila razbojnicima nesamo prema Srbima nego i prema njima samima.Mislim da im nema leka.Ne moze se ziveti od mrznje.