Јахорина оживела, највише гостију из земаља бивше Југославије

Требало је да прође готово четврт века да Јахорина изрони из заборава, и настави живот олимпијске лепотице. Планина огромног природног потенцијала, обнавља се последњих неколико година, гради се спортска инфраструктуре и проширују смештајни капацитети. Одличан однос цена и квалитета учинио је Јахорину дестинацијом са најбржим порастом броја гостију у региону.

Свету се у пуној лепоти открила у време Зимских олимпијских игара - као планински центар који широког срца прихвата заљуљенике у беле стазе са свих меридијана.

Сада је поново у успону и збраја рекорде – туристичке. Број гостију је у односу на целокупну, а рекордну, прошлогодишњу сезону, већ увећан за 36 одсто, а само протеклог викенда, на Јахорини је било готово 20.000 скијаша.

"Јахорина је у последње две године била највеће градилише у Републици Српској, сва механизација је била упослена и ми смо се, пре свега, фокусирали на стазе, како би биле на врхунском нивоу и испуниле ФИС стандарде и олимпијске стандарде", указује Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра Јахорина.

Република Српска је до сада инвестирала више од 25 милиона евра. Жичаре на час могу да превезу 13.000 скијаша, постављен је најмодернији систем за вештачко оснежавање и изграђено вештачко језеро на врху планине.

Уз планинске домове су и луксузни хотели и они, попут олимпијске "Бистрице", планирају нова улагања.

"План је да се напави један велелепни објекат који није виђен на овим просторима. Биће дозидана кула од шест спратова, један део базена ће бити висећи базен, много више садржаја за госте, а самим поширењем капацитета ћемо морати да запослимо и више људи", каже Перо Шкавић, хотел "Бат-Бистрица".

Добро позиционирана у региону, готово у самом центру некадашње Југославије, Јахорина највише гостију има управо из бивших југословенских република.

"Јахорина управо због тог односа цене и квалитета, онога што нудимо по ценама које ми нудимо овде, словимо за један од најприхватљивијих центара сигурно у региону, али и у Европи. Гости из Србије предњаче и оно што је нама драго, да је број гостију у порасту", напомиње Немања Вучетић, хотел "Термаг".

За Јахорину многи кажу да је највећа шанса Републике Српске и да вреди као стотину фабрика. Све до сада изграђено и обновљено, показало се овде као добра инвестиција. Мада тај велики градитељски подухват још увек није завршен, јасно је да се олимпијска лепотица враћа данима славе и поносса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво