Троје приведено због напада на ватерполисте

Сплитска полиција привела је јутрос тројицу мушкараца који се доводе у везу са нападом на ватерполисте Црвене звезде на сплитској риви, а код једног од њих пронађена је и украдена мајица са клупским обележјем. Након саслушања, један од њих је пуштен. Полиција саопштила да се за још двојицом мушкараца трага. Министарство спољних послова Србије уручило је хрватском амбасадору протестну ноту због напада.

Из хрватске полиције су саопштили да су предузели "све потребне и опсежне" акције како би се утврдиле околности и чињенице напада на ватерполисте Звезде. Три особе су ухапшене, а за две се још трага.

Како јавља Слободна Далмација, међу тројицом мушкараца које је полиција привела је и син познатог фудбалског тренера из Сплита.

Он је након вишесатног саслушања пуштен кући јер прегледом позива и порука на његовом телефону није потврђена сумња да је он позвао нападаче.

Према писању Слободне Далмације, додатним разговорима је утврђено како је упозоравао спортисте да би могли имати проблема због дресова које су носили испод горњег дела тренерке.

Како се сазнаје, он ради као конобар у кафићу на Риви те је полицији полазна тачка за његово привођење била сумња да је он позвао остале нападаче када су ватерполисти сели да попију пиће.

Ниједан од приведених није раније био пријављен ни прекршајно ни кривично, пише Слободна Далмација.

Међутим, уколико се покаже да су ватерполисти нападнути неким оружјем или оруђем – пошто се на снимку види да један од нападача носи телескопску палицу у руци – постоји могућност пријаве за кривично дело покушаја наношења тешке телесне повреде.

Уколико буду осумњичени за кривично дело, прети им опасност квалификације за злочин из мржње почињен због расне припадности, боје коже, вероисповести, националног или етничког порекла, инвалидитета, пола, полног опредељења или родног идентитета друге особе. Такво поступање узима се као отежавајућа околност приликом одређивања казне. 

Хрватски медији су раније навели да полиција нема тежак задатак пошто је много грађана на Риви телефоном снимало инцидент.

Загребачки Јутарњи лист пише да је напад на ватерполисте Звезде био припремљен и додаје да се то може закључити на основу фотографије на којој се види да један од двојице нападача у руци носи телескопску палицу. 

Четворица ватерполиста Црвене звезде нападнута су у суботу по подне док су седели у једном кафићу. Тројица су побегла са Риве, док се четврти спасао скоком у море.

Ватерполисти Црвене звезде требало је да играју утакмицу са сплитским Морнаром, али је због инцидента утакмица одложена. Они су јутрос стигли у Београд.

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић данас се придружио осудама, наводећи да је напад неприхватљив са сваког аспекта.

Хина преноси да је Божиновић потврдио и да је Србија Хрватској због напада уручила протестну ноту, као и да је српско Министарство спољних послова тражило хитну истрагу, идентификацију и кажњавање починитеља.

Део хрватске јавности жестоко је осудио јучерашњи напад, оцењујући да је реч о нападу хулигана који се није смео догодити. 

Из Хрватског ватерполо савеза су поручили да је "сваки чин насиља икада, игде и према било коме једноставно неприхватљив".

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво