Осуде из Хрватске поводом напада на ватерполисте Звезде

Део хрватске јавности жестоко је осудио јучерашњи напад на ватерполисте Црвене звезде на сплитској Риви, оценујући да је реч о нападу хулигана који се није смео догодити. Сплитска полиција је ухапсила три особе.

Из Хрватског ватерполо савеза су поручили да је "сваки чин насиља икада, игде и према било коме једноставно неприхватљив".

Наводи се и да се овај напад догодио изван надлежности организатора Регионалне ватерполо лиге, на, како кажу, јавном простору у граду, далеко од спортског игралишта и у слободно време спортиста.

Извршни директор тог савеза Перица Букић је поручио да ово што се догодило никако не би смело да се потцени. То, како је рекао, обавезује на додатан напор како се овако нешто више никада и нигде не би поновило.

Новинар Марио Јурич је на свом Твитер налогу написао да се искрено и дубоко нада да овај изгред неће утицати на досад веома коректне односе између свих учесника Регионалне лиге, свих клубова и савеза, као и на сам пројекат заједничког спортског такмичења које се, како каже, досад показао врло успешним за све његове учеснике.

Огласио се и Хрватски олимпијски одбор саопштењем у којем се наводи: "У име Хрватског олимпијског одбора и целокупне хрватске спортске породице најоштрије осуђујемо овај хулигански чин који са спортом нема никакве везе. Напад на спортисте из друге државе, који су само дошли на извршавање клупских обвеза, никако не иде у исту реченицу са Сплитом којег називамо и 'најспортскијим градом на свету'. Крајње је време да надлежне државне службе и институције почну ригорозно да проводе законске акте против хулиганизма у спорту и око спорта јер овакви испади бацају огромну мрљу на Хрватску као светски препознатљиву спортску и туристичку дестинацију".

"Инцидент штетан до бола" 

Загребачки портал Дневно сматра да никако не би требало бити резервисан према овом инциденту који се догодио ватерполистима Црвене звезде.

"Овај инцидент, ружан и по Хрватску штетан до бола догодио се у самом градском сплитском средишту. Можемо ми сада ламентирати да су београдски ватерполисти 'изазивали' ходајући у трениркама, црвено-белим, београдског клуба, а ту су оправдања слаба, непотребна и глупа", наводи портал.

Наводи се да је потпуно оправдано то што руководство београдског клуба не жели да игра утакмицу, те додаје да ће сада цели случај који је последица хулиганизма попримити неугодну политичку димензију, бодове ће ловити и опозиција и власт, оптужбе ће пљуштати на све стране, а све је, кажу, могло тако лако да се спречи.

Портал сматра да најпре треба проверити зашто су млади српски ватерполисти пуштени у град без полицијске пратње.

"Зар нико није претпостављао шта би се могло догодити и какву ће штету због могућег сукоба имати Хрватска, Сплит, његови спортски радници, грађани", пита портал.

Некадашња премијерка и шефица Хрватске демократске заједнице, Јадранка Косор, је на свом Твитер налогу написала: "Срамотан тај напад у Сплиту на спортисте из Србије. Срамотан".

"Нема оправдања за културу мржње" 

Сплитски градоначелник је на свом Фејсбук профилу написао да Сплит није и неће бити град који толерише насиље.

Оштру осуду напада на српске ватерполисте изнео је за Далматински портал председник опозиционог СДП-а Сплита, Горан Котур.

"Нема оправдања за културу мржње. Никаквог. Никаква провокација није оправдање за силу и физички обрачун. Људи који туку друге људе због друкчијег изгледа, говора, облачења, припадности другом народу, племену, кварту, клубу, породици су у основи тоталитаристи. Ти би први трпали неистомишљенике у логоре, убијали у Аушвицу, у гулазима и Голим отоцима. Насиље нема оправдања", навео је за исти медиј Здеслав Бензон, бивши одборник ХСЛС.

ХДЗ-овац Иван Челић је такође коментарисао физички напад на ватерполисте Црвене звезде истакавши да су нападачи "срамота Далмације и Хрватске, заслужују осуду и строго кажњавање".

Реаговали су и млади опозиционог СДП-а поручивши да "овакви националистички испади само бацају љагу" на град Сплит.

"Најоштрије осуђујемо напад на спортисте Црвене звезде, нема апсолутно никаквог оправдања за насиље. Поносимо се што смо град спорта, туризма и гостољубивости! Овакви националистички испади само бацају љагу на наш град. Не може човек да бира хоће ли да се роди као Србин или Хрват, али може да бира хоће ли бити човек или не", поручили су млади СДП-а.

Јутарњи: Напад био припремљен 

Загребачки Јутарњи лист пише да је напад на ватерполисте Звезде био припремљен и додаје да се то може закључити на основу фотографије на којој се види да један од двојице нападача у руци носи телескопску палицу.

Овај загребрачки дневник пише да им је фотографију доставио један читалац, који је затражио да остане анониман.

Читалац је, наводи се, фотографију усликао случајно док је седео у кафићу.

Истрага у току

Полиција је ухапсила три особе, а за једном се још трага због напада на ватерполисте.

Многи су на препуној риви телефоном снимали непријатан призор па се претпоставља да полиција неће имати тежак задатак.

Жељка Радошевић из полицијске управе сплитско-далматинске рекла је да је полиција око 13.40 сати добила дојаву да је неколико мушкараца напало тројицу играча Црвене звезде у Сплиту.

"Одмах по дојави, полицијски службеници предузели су све потребне и опсежне полицијске акције како би се утврдиле све околности и чињенице овог догађаја", рекла је Радошевићева новинарима.

Она је додала да полиција увек, приликом гостовања, осигурава све утакмице и тврди да је тако било и у овом случају.

"Утврђујемо околности како је дошло до тога да су се играчи нашли на Риви, да ли су се они кретали у том тренутку изван протокола осигурања", рекла је Радошевићева.

Она је додала да је полиција затекла једног од нападнутих играча, којем је понуђена лекарска помоћ, али ју је он у првом тренутку одбио, а потом је поново затражио.

Према њеним речима, утврђена му је лакша телесна повреда.

Друга двојица нападнутих играча одбила су лекарску помоћ, додала је Радошевићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво