Грчка ратификовала Протокол о приступању Северне Македоније НАТО-у

Грчки парламент је вечерас ратификовао Протокол о приступању Северне Македоније у чланство НАТО-а, чиме и званично ступа на снагу Преспански споразум и употреба новог имена државе Република Северна Македонија за унутрашњу и спољну употребу, преноси грчки лист Катимерини.

Са 153 гласа за и 140 против ратификован је Протокол о приступању, сада и званично, Републике Северне Македоније у НАТО. Овим чином у грчком парламенту завршен је и последњи корак у решавању 27-годишњег спора око уставног имена између ова два суседа.

Чланице НАТО-а потписале су Протокол о приступању Македоније у Алијансу прошле среде, неколико дана након што је грчки парламент одобрио споразум између Атине и Скопља.

Након ратификације Протокола о приступању Северне Македоније у парламентима свих 29 земаља чланица НАТО-а, ова држава и официјално ће постати пуноправна чланица Алијансе.

Улазак Северне Македоније у НАТО од 2008. године био је условљен решавањем спора око уставног имена који је ова држава имала са Грчком од стицања њене независности 1991. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи