Грчка започела ратификацију Протокола о приступању Македоније НАТО-у

Комитет за безбедност и спољну политику грчког парламента почео је дебату о ратификацији протокола о приступању Македоније НАТО-у, што је последња фаза у процесу ступања на снагу споразума о преименовању те бивше југословенске републике у Република Северна Македонија.

Сутра ће грчки парламент на пленарној седници наставити дебату о ратификацији протокола о учлањењу Македоније у НАТО. 

Очекује се да посланици у грчком парламенту ратификују овај протокол, након ратификације споразума са Македонијом о промени имена државе. 

Опозиционе партије, на челу са највећом опозиционом странком Новом демократијом, не подржавају овај корак, као што нису подржали ни ратификацију споразума са Македонијом, али грчка влада има потребну већину за ратификацију. 

После ратификације, Грчка треба званично да обавести власти у Скопљу како би коначно ступио на снагу уставни амандман о промени имена Македоније. 

Подршка Грчке Македонији да постане чланица НАТО-а део је Преспанског споразума којим је окончан 27. годишњи спор око њеног имена. Грчка је тврдила да име северног суседа Македонија имплицира његове територијалне претензије на истоимену грчку покрајину.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 08. феб 2019, 11:32) - Воронцов [нерегистровани]

У Грчкој су увек само празне дебате

На крају се увек проведе оно што тражи НАТО-