Именовани чланови комисија за истину о страдању у Сарајеву и Сребреници

Влада Републике Српске именовала је чланове међународних и независних тела - Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. година, преноси РТРС.

Наводи се да је вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао да ће Центар пружити потпуну административно-техничку и финансијску подршку раду комисија.

Којић је навео да су чланови комисија из 12 земаља, да је председавајући Комисије за Сребреницу Гидеон Грајф, а за Сарајево стручњак из Израела Рафел Израели.

Он је навео да ће комисија за Сарајево имати седам чланова, а за Сребреницу девет, као и да ће конститутивне седнице ових комисија бити одржане крајем марта или почетком априла.

Наводи се да су поред Грајфа чланови Комисије за Сребреницу Аденрело Синаба из Нигерије, Јукиоса Јапа, Роџер Бајат из Аустралије, Џенг Ји из Кине, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голбарх из Немачке, Ларенс Алмарфренс из САД и Марија Ђурић из Србије.

Чланови Комисије за Сарајево, поред Израелија су Волтер Манусек из Аустрије, Лоренс Алмарфренс, Дарко Танасковић из Србије, Ђузепе Закарија, Виктор Безученко из Русије и Патрих Барио.

"Какви год да буду коначни извештаји комисија, које ће усвојити и Влада Српске, њих морају прихватити сви народи, јер су усмерени ка истини и помирењу међу народима", рекао је Којић.

Наводи се да је министар правде РС Антон Касиповић рекао да решења о формирању комисија представљају реализацију закључака Народне скупштине Републике Српске у којима је јасно наглашена основна мотивација за њихово формирање.

број коментара 0 Пошаљи коментар