Конгрес социјалиста у Атини

Папандреу поново председник Социјалистичке интернационале. Подгорички ДПС пуноправни члан Социјалистичке интернационале, као и Додиков СНСД, након десет година статуса госта. Српски социјалисти гости.

Председник грчког ПАСОК-а Јоргос Папандреу данас је поново изабран за председника Социјалистичке интернационале, на 23. конгресу те организације, која се одржава у Лагонисију, туристичком месту јужно од Атине.

Папандреу је захвалио делегатима конгреса, који су га изабрали једногласно, и обећао да ће се напорно радити на даљем јачању Социјалистичке интернационале.

На конгресу је, такође једногласно, за генералног секретара СИ поново изабран Луис Ајала, који је на том месту већ 19 година.

ДПС пуноправни члан Социјалистичке интернационале

Владајућа Демократска партија социјалиста примљена је данас, на 23. конгресу Социјалистичке Интернационале у Атини, у пуноправно чланство те организације и тиме постала део светске породице социјалиста, јавили су подгорички медији.

Пријем ДПС-а у Социјалистичку интернационалу једногласно су подржале све чланице те организације.

Делегацију ДПС-а на Конгресу Социјалистичке интернационале предводи председник странке Мило Ђукановић.

Портпарол странке Рајко Ковачевић изјавио је да ће пријем ДПС-а у пуноправно чланство Социјалистичке интернационале представљати додатни подстицај у изградњи црногорског друштва на принципима солидарности, правде и једнакости.

СНСД чланица интернационале након 10 година

Савез независних социјалдемократа,  такође је на  заседању Социјалистичке интернационале, примљен у њено пуно чланство.

Игор Радојичић, потпредседник СНСД-а, потврдио је да су гласовима свих чланица Интернационале, осим СДП БиХ и СДП Хрватске, СНСД постао пуноправан члан ове међународне Асоцијације.

"Након више од 10 година статуса госта, посматрача и консултативног члана, СНСД је добио пуно чланство у овој међународној Асоцијацији левих политичких странака", рекао
је Радојчић.

"СНСД је ишао годинама степеницу по степеницу. Ово је потпуно међународно признање нашој странци, јер смо у чланству са свим странкама. Имамо право да учествујемо у свим активностима Интернационале, а имамо и отворена врата за кандидовање за све органе, за разне комитете и одборе социјалистике Интернационале, објаснио је Радојичић.

Поред Радојчића на Конгресу социјалистичке Интернационале испред СНСД учествовао је и лидер странке Милорад Додик.

Лидер СДП БиХ Лагумџија покренуо је и поступак пред Етичким комитетом Социјалистичке интернационале за искључење СНСД из Међународног друштва социјалдемократа.

Он се заједно са СДП Црне Горе, Хрватске и Македоније успротивио и да буде примљен захтев Социјалистике партије Србије у Интернационалу.

Делегација СПС учествује на конгресу Социјалистичке интернационале у својству госта, а поред Дачића, у њој је и потпредседник странке Милутин Мркоњић.

На скупу у Атини ће учествовати и председник Србије Борис Тадић, чија је Демократска странка консултативни члан Социјалистичке интернационале.

Конгрес Социјалистичке интернационале ће се, под темом "Храброст да се учини промена", бавити кључним питањима социјалдемократског покрета данашњице.

Лидер грчког ПАСОК-а и садашњи председавајући Социјалистичке интернационале Јоргос Папандреу изјавио је након парламентарних избора у Србији да би СПС, уколико буде ушла у проевропску владу у Београду, могла да се нада пријему у ту организацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи