Настављена седница грчког парламента, гласање после подне

У грчком парламенту је настављена пленарна седница посвећена ратификацији Преспанског споразума, а гласање се очекује после подне.

Синоћ је првобитно било предвиђено гласање, али је одложено за данас због великог броја посланика који су се пријавили за реч у дебати.

Расправа је била обележана обраћањима лидера политичких странака, међу којима и лидера Сириза и актуелног премијера Алексиса Ципраса, као и председника највеће опозиционе странке Нове демократије Киријакоса Мицотакиса.

"У овом тренутку налазимо се на корак до историјског чина", рекао је грчки премијер и додао да се, након 30 година неактивности и након једне године исцрпљујућих преговора, стигло "до краја једног напорног просла".

Ципрас је истакао да Грчка овим договором враћа "своју историју, симболе и античку грчку историју".

Мицотакис је рекао да би он, као премијер Грчке, искористио право вета на путу Македоније ка Европској унији.

"Процес интеграције Скопља у ЕУ није повезан са Споразумом из Преспе. Грчка може у било ком тренутку да стави вето на процес интеграција Скопља у ЕУ и ово право наше отаџбине одбијам да пропустим", поручио је Мицотакис.

Синоћ су у центру Атине одржани нови протести против ратификације Преспанског споразума. Због инцидената током протеста полиција је ухапсила најмање 10, а привела 133 лица. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво