Mисија ОЕБС-а у БиХ: Иницијатива СДА је непожељна

Као одговор на најаву иницијативе СДА о имену Републике Српске, Мисија ОЕБС-а у БиХ нагласила је да Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ јасно препознају два ентитета - Федерацију Босне и Херцеговине и Републику Српску.

Мисија је позвала руководство СДА и све странке да пронађу конструктивне начине за унапређење дијалога, разумевања и поверења међу конститутивним народима.

"Заиста, као што је нагласио високи представник, иницијатива СДА је нарочито непожељна у јеку формирања власти и хитне потребе да се реши неколико политички осетљивих питања", пренео је портал Кликс.

Ова иницијатива представља одвраћање пажње од бављења стварним потребама грађана и њоме се не чини ништа на решавању питања која СДА легитимно поставља у вези с позицијом повратника у Републику Српску, као што је босански језик", наводи се у саопштењу амбасадора Бруса Г. Бертона.

Истиче се да је грађанима БиХ потребно да политички лидери раде на остварењу боље будућности путем дијалога, међусобног разумевања и компромиса, а не да користе запаљиву реторику и максималистичке позиције, јер оне само воде ка кризи.

број коментара 0 Пошаљи коментар