Бугарска забрањује "куповину" држављанства

У плану је укидање закона који омогућава "куповину" бугарског држављанства путем инвестирања у овој држави, саопштило је бугарско Министарство правде указујући да овај закон није донео никакве значајне економске користи за земљу.

Ова одлука о законским променама уследила је након извештаја Европске комисије у коме се упозорава Бугарска да такав закон омогућава страним организованим криминалним групама да се инфилтрирају у Европску унију и повећају ризик од прања новца, корупције и утаје пореза, преноси британски Телеграф.

Бугарска је једна од три земље Европске уније, уз Кипар и Малту, која сада одобрава држављанство страним улагачима.

Двадесет држава чланица Европске уније, укључујући ове три, такође продаје дозволе за стални боравак.

У Бугарској странци могу добити пасош који отвара врата већини земаља Европске уније за инвестиције у распону од један до два милиона лева, односно од 500.000 до милион евра.

Министарство правде Бугарске је саопштило да је само 50 странаца из Русије, Египта, Израела и Пакистана добило пасоше на основу овог закона од 2013. године до данас.

Законске измене, како се наводи у саопштењу Министарства правде, ојачаће контроле и правила за давања држављанства људима бугарског етничког порекла.

У октобру прошле године бугарски тужиоци су оптужили високог државног службеника за превару у документима за које кажу да су странцима омогућили добијање бугарских пасоша и слободно путовање у ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи