Почела расправа о Преспанском споразуму у Грчкој

Грчки парламент отпочео је расправу о ратификацији Преспанског споразума, гласање је померено за петак, а да би споразум био ратификован биће потребан 151 глас посланика.

Расправу у парламенту, која је, како преносе грчки медији, почела са повишеним тоновима, пратиће протести у Атини и другим грчким градовима противника Преспанског споразума, који је у македонском Собрању већ ратификован.

Ратификацијом и у грчком парламенту биће стављена тачка на вишедеценијски спор између Грчке и Македоније и омогућице Скопљу прикључењу ЕУ и НАТО.

Расправа у грчком парламенту привлачи пажњу медија у региону, Европи и свету, а стручњак за политичке системе Флоријан Бибер каже да је то решење које је добро за кредибилност Европске уније, али и за друге земље Балкана.

Бибер истиче за Дојче веле да је ово последња препрека и да више неће бити повратка на старо.

"Јесте да отпори постоје, то се види по демонстрацијама у Грчкој и по опозицији у Македонији, али мало је вероватно да ће то моћи да спречи спровођење договора у дело", рекао је Бибер.

На констатацију да је немачка влада подржава окончање спора око имена, између осталог и да би био омогућен приступ Македоније НАТО и ЕУ и питање зашто је то тако важно из немачке перспективе, Бибер каже да је то од почетка била бламажа за ЕУ да постоји блокада због једног јединог вета.

"То што је Грчка стављала вето у ЕУ и НАТО је увек подривало кредибилност тих институција, и зато је Немачка правилно поступала када је инсистирала да се овај конфликт реши," рекао је Бибер.

Указује да се предуго ниједна чланица ЕУ није трудила да се то питање реши, и сада је прилика да се то напокон оконча.

Одговарајући на питање да ли постоји стварно опасност од дестабилизације Балкана уколико Македонија не буде примљена у НАТО или ЕУ, што је аргумент који се често може чути, Бибер каже да дестабилизација не настаје тако што једна земља није примљена.

Али, истиче, ако нема перспективе, онда то делује дестабилизујуће.

"Ако опција пријема није могућа, не долази само до разочарања, већ и до преоријентисања. А то преоријентисање се може врло негативно одразити на демографски развој земаља, на економски развој, али и на односе са Европском унијом", казао је Бибер.

Истиче да не мора бити тако да свака земља има датум пријема у ЕУ и НАТО, али потребно је имати кредибилну перспективу коју те земље својим политичким делањем могу да достигну. И то је оно што је овим споразумом поново могуће за Македонију и то је позитиван сигнал и за друге земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво