Јанша мора да плати 6.000 евра због увредљивог твита

Локални суд у Велењу наложио је лидеру СДС и бившем премијеру Јанезу Јанши да, због увредљивог твита, плати одштету од 6.000 евра уз камату новинарки РТВ Словенија Еугенији Карл.

У пресуди изреченој након поновног суђења, којом је потврдио своју првобитну одлуку, суд је одредио Јанши да плати и трошкове спора у висини од 513 евра, преноси СТА.

У поруци коју је на Твитеру објавио 2016, Јанша је Еугенију Карл и уредницу РТВ Словенија Мојцу Пашек Шетинц назвао "опраним проституткама" чије су "јефтине услуге" на понуди на "Фејсбук страници јавне куће", подсећа словеначка агенција.

Ове две новинарке су поднеле засебне тужбе против Јанше, а суд у Велењу је, као првостепени, пресудио у корист обе.

Јанша се жалио на обе судске одлуке, при чему је Виши суд у Цељу стао на његову страну и наложио поновно суђење у случају Карлове, али је потврдио првостепену пресуду у случају Пашек Шетинцове.

Данас је и суд у Велењу потврдио своју првобитну пресуду, наложивши му да одштету плати у року од 15 дана.

Јанша се на пресуде жалио на основу начина на који му је тужба достављена, тврдећи да то није учињено на адекватан начин и да је због тога пропустио рок да на њих одговори.

Суд је, међутим, закључио да је све учињено како треба, а уз то је истакао да чињеница да је Јанша позната и утицајна личност не може да се пренебрегне и да његов Твит "не може да се сматра слободом говора" те да је повредио "право на лично достојанство и безбедност друге особе".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво