Пуповац: Антисрпски инциденти одомаћена појава у Хрватској

Најновије антисрпске инциденте и поруке који афирмишу усташтво, председник СДСС и Српског националог вијећа Милорад Пуповац оцењује као појаву која се одомаћила у Хрватској, а на критике што упркос томе остаје у Пленковићевој влади одговара - постоји "црта до које се неке ствари могу трпети, али и црта испод које то нећемо трпети".

Неколико дана након што је Иван Ђакић, син председника ХВИДР-е и ХДЗ-овог саборског посланика Јосипа Ђакића путем Фејсбука упутио божићну "честитку" Србима фотографијом на којој усташа држи одсечену српску главу, у Вуковару је нападнут средњошколац српске националности, а полиција је напад приказала као сукоб навијачких група, што Пуповац негира.

"Изјаве су дали и родитељи нападнутог дјечака и равнатељ његове школе и они оспоравају тврдње да се ради о навијачком сукобу. Нападнути дјечак није припадник навијачких група, па сматрам да је полицијски извјештај или непотпун или криво приказује ствари. То нас брине, јер би полиција требала утврдити све релевантне чињенице", каже Пуповац за Танјуг.

Он најављује да ће, уколико то не учине надлежни подигнути пријаву због кршења Закона о добробити деце, кршења Закона о тајности података и Конвенције о правима детета и размотрити постоје ли основ да се дигне казнена пријава за постицање на националну и верску нетрпељивост.

Овом нападу, иначе, претходиле су оптужбе градоначелника Вуковара Ивана Пенава да СДСС шири великосрпске идеја, а на конференцији за новинаре, објављен је снимак са фудбалске утакмице у Вуковару на коме се види да мања група средњошколаца српске националности није устала на звуке хрватске химне.

Пуповац Ђакићеву поруку Србима, види као појаву која се почела удомаћивати у јавности од рата.

"Не само захваљујући друштвеним мрежама, него захваљујући и главним медијима, укључујући и јавне и националне медије, који омогућавају да се вријеђају и негирају жртве геноцида и холокауста, да се тако ствара претпоставка за афирмацију починитеља геноцида и холокауста. То је могуће захваљујући чињеници да полиција и правосудне институције не раде свој посао", оцењује он.

На констатацију да и десна и лева опозиција у Хрватској сматрају СДСС-у није место у коалицији с ХДЗ-ом Пуповац каже да те критике не схвата озбиљно.

"Када би критике из опозиције биле више усмјерене на појаве које оптерећују хрватско друштво од почетка деведесетих и које су очито дубље стање неке врсте политичке свијести, онда бих ту критику схватио озбиљно", каже он.

То се или није догађало или се догађало спорадично, изузев појединих политичких фигура, попут бивших председника Месића и Јосиповића, додаје Пуповац и подсећа да је СДП-ова власт допринела томе да се озваничи усташки поздрав "за дом спремни", који су користили припадници ХОС-а.

"Ми смо свјесни деликатности наше позиције и због свих ствари које други не потенцирају, али ми налазимо начина, као у питањима суђења за ратне злочине и питањима односа опћенито према онима који су их починили и у том погледу не сматрамо да су те критике мјерило како се ми требамо понашати. Мјерило је оно које имамо у себи, оно које смо поставили у себи. Потоји црта до које ми можемо неке ствари трпити, али постоји и црта испод које то нећемо трпити", поручује Пуповац.

Због чега СДСС остаје у коалицији са ХДЗ-ом 

Пуповац наводи и разлоге због којих СДСС остаје у коалицији са ХДЗ-ом.

"Није само струја, није само вода, није само побољшање увјета живота, остваривање права на обнову и стамбено збрињавање, на изградњу инфраструктуре и сва отворена повратна питања и стварање претпоставки за нормалан живот људи у крајевима захваћеним ратом, од Ердута, до Книна. То јесте први разлог, али није једини", каже Пуповац.

Он оцењује да тај важан моменат, не само да не виде или не желе видети из опозиције, него не види ни део суграђана српске националности, јер како каже живе у урбаним срединама. 

"Њих мучи нешто друго. Мучи их мањак толеранције, мањак осјећаја слободе у исказивању националних осјећаја", каже он и истиче да је тај други разлог за коалицију СДСС - да би у Хрватској створило вишак толеранције.

"Сурађујемо са оним ХДЗ-ом с којим видимо да је могуће развијати ту врсту толеранције. Дакле, не са сваким ХДЗ-ом, не са сваком ХДЗ-овом политиком и док тако нешто препознајемо као претпоставке за развој толеранције, док се признају опћенито мањинска права и док се спутава екстремизам у Хрватској, посебно националистичко-клерикалног национализма и док мислимо да то има смисла, ми то одржавамо", каже Пуповац.

На питње како односи између званичника Хрватске и Србије утичу на Србе у Хрватској, Пуповац каже да се они најчешће се преламају преко њихових леђа.

"Неовисно о томе који је стварни мотив, неријетко се заборавља које посљедице то има на Србе који живе у Хрватској, на Србе који настоје нормализирати своје стање и настоје се свим снагама носити с наслијеђем 90-их, распада заједничке државе Југославије и Другог свјетског рата. Понекад смо у ситуацији да нам та врста препуцавања отежава ситуацију, не помаже нам да се изборимо за прави однос према Јасеновцу и усташким злочинима или одговорношћу за злочине над Србима у рату 90-их", каже Пуповац.

"Многи из редова Срба питају што радимо с ХДЗ-ом" 

Пуповац додаје да има утисак да та препуцавањује и да та врста реторике политичке природе некада више служе за унутрашњу употребу него да би се отворио прави пут за сагледавање Хрватској и Србији да сагледају све што је потребно.

"Многи из редова Срба питају што радимо с ХДЗ-ом, а ја бих могао питати што су они радили и које су посљедице ваших работа с ХДЗ-ом у одређеним раздобљима, али не питам. Само очекујем да нам се помогне да имамо нормалан живот. То је трећи разлог због којег смо ми који водимо политику Срба у Хрватској, у додатној обавези да стварамо нормалне међуетничке односе, који неће бити на штету нити Срба, нити државе у којој живимо, нити Србије.

Пуповац истовремено наводи да упркос вербалним сукабљавањима, сарадња између Србије и Хрватске, не само да не престаје, него се развија.

Оно што недостаје, наводи он, је комуникација државних институција, која би омогућила приступ решавању ратних злочина на прави начин, али и развој културне и образовне сарадње на другачији начин.

Све то је, додаје Пуповац, једнако важно као и питање да ли ће Србија финансијски помоћи Србе у Хрватској.

"Србија помаже. Без обзира колико је то још увијек скромно, од времена Коштунице и Тадића, а сада до Вучића, та сурадња и помоћ расте и повећава се. Она није онолика колику би ми хтјели да буде, али ми знамо које су потребе саме Србије и које су њене могућности да ми дођемо до средстава у самој Хрватској, као чланици ЕУ и земљи којој су на располагању средства из ЕУ фондова", наводи Пуповац.

Он објашњава да би Србима у Хрватској најпотребнија помоћ у добрим односима и доброј комуникацији.

"Знамо да то није једнострана ствар и да то није ствар само Србије или само Хрватске и да и с једне и с друге стране долазе поруке које иритирају и узнемиравају. Зато чинимо све што можемо да ту врсту помоћи и подршке у 2019. оснажимо, па ће бити лакше оснажити и разне врсте програма прекограничне сурадње", закључује Пуповац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво