Седма жртва грипа у Хрватској

У Хрватској је пријављено 8.460 оболелих од грипа и седам смртних случајева, али се процењује да је број оболелих четири пута већи, објављено је у Загребу.

Из Националног референтног центра упозоравају да праве бројке тек стижу.

"Сматра се да је реалан број оболелих четири пута већи од пријављених. Ако гледамо динамику и доказане случајеве, а сада смо на врхунцу епидемије која ће потрајати осам седмица врло високим интензитетом. Могу рећи да такве бројке нисмо имали у последњих 10 година", изјавио је за ХРТ шеф Националног референтног центра за инфлуенцу доктор Владимир Драженовић.

Драженовић је указао да ове године хара вирус грипа типа А који је за око 30 посто опаснији од прошлогодишњег типа, а највећи је проблем што он последњих три године није био у оптицају па су многи становници изгубили отпорност Драженовић.

Вирус једнако напада све, али постоје ризичне групе као што су труднице, хронични болесници, пацијенти на иминосупресивној терапији.

Овај вирус може изазвати тешку клиничку слику код млађих, претходно здравих људи, а угрожена су и мала деца, упозорила је у разговору за ХТВ директорка Клинике за инфективне болести "Др Фран Михаљевић" Алемка Маркотић.

Како преноси агенција Хина Маркотићева је поручила да нема разлога за панику и да је термин "ванредна ситуација" мало прејак јер је сад време "захуктавања сезоне грипа" и да је то очекивано.

Маркотићева је препоручила вакцинисање, објаснивши да је вакцина и даље делотворна, без обзира што је сезона грипа почела.

Хрватски портал Индекс, међутим, јављају да вакцина више нема а да се не могу ни наручити јер их од средине децембра нема ни у Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво