Федерација Јевреја Мађарске: Мртве треба оставити на миру

Мажихиш, Федерација Јевреја Мађарске, затражила је од израелских и мађарских власти да обуставе потрагу за жртвама Холокауста на дну Дунава, наводећи да би мртве требало оставити на миру.

"Ометање почивалишта мртвих је компликована и осетљива ствар. Кости су се вероватно расуле током 75 година и можда их је вода однела и до Црног мора. Непотребно је трагати за њима, то крши мир и достојанство мртвих", наводи се у саопштењу објављеном на сајту Федерације, преноси Ројтерс.

Више од пола милиона мађарских Јевреја убијено је током Холокауста, а хиљаде су погубљене на обалама Дунава.

Током реновирања моста у Будимпешти 2016. године пронађени су посмртни остаци Јевреја. Жртве су симболично сахрањене у складу са јеврејским веровањима, а из Мажихиша кажу да је то сасвим довољно.

Израелски истраживачки тим започео је мапирање речног дна Дунава код Будимпеште у потрази за посмртним остацима жртава Холокауста убијених током 1944. и 1945. на обали ове реке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи