Атина жели да обавести "сваког грађанина" о споразуму са Скопљем

Грчка влада је саопштила да се неће ићи са брзим поступком ратификације Споразума из Преспе и истакла да "намерава да информише и последњег грчког грађанина о аспектима споразума", с Македонијом, преноси македонска ТВ Телма.

"Сматрамо да је важно да се одржи ТВ дуел с лидером опозиције, док ће у недељним издањима грчких листова бити објављен цео текст споразума пре него што почне процес његове ратификације", наводи се у саопштењу из кабинета грчког премијера Алексиса Ципраса.

Након синоћњег изгласавања поверења Ципрасовој влади, очекује се да Преспански споразум сутра буде достављен парламентарном Одбору за спољне послове и одбрану, а да се кључна седница о ратификацији одржи следеће недеље.

У међувремену, Преспански споразум поново је потресао политичку сцену у Грчкој, овај пут доводећи до поделе у политичкој партији Потами (Река).

Потпредседник ове странке Јоргос Мавротас изјавио је да његова странка није променила став према Преспанском споразуму, али је питање како ће то бити изражено током гласања у парламенту.

"Размотрићемо све опције које постоје. Балансирано да подржимо Споразум, а истовремено да не одобримо владину праксу", рекао је Јоргос Мавротас.

Део посланика из редова странке Потами подржава Споразум из Преспе, док се део њих противи, што се у грчком друштву тумачи као могућност за понављање сценарија с поделом странке Независни Грци, доскорашњег коалиционог партнера у влади.

Дипломатску ноту коју је Македонија послала властима у Атини како би официјално известила да је Скопље завршило "свој део посла" искоришћена је и у синоћњем обрачању Ципраса у грчком парламенту.

"Прво, термин nationality односи се искључиво на држављанство и не дефинише или сугерише питање националности. Друго, језик наших суседа, као што је истакнуто и у самом споразуму, признат је на конференцији УН 1977. године и припада групи јужнословенских језика", објаснио је грчки премијер.

Према грчком Уставу, Споразум из Преспе не мора бити изгласан од стране већине посланика како би ступио на снагу, али као што је објаснио председник грчког парламента Никос Вуцис, споразум би требало да буде изгласан од стране 151 од 300 посланика грчког парламента због добробити земље и да се покаже да таква већина постоји. У супротном, како је истакао Вуцис, постојала би различита тумачења Споразума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара