Изетбеговић: Човић и Додик, српско-хрватска спрега

Лидер Стране демократске акције БиХ, Бакир Изетбеговић, наводи да присуство хрватске делегације у Бањалуци на обележавању Дана Републике Српске и касније наводно "тајни" одлазак председника ХДЗ-а БиХ, Драгана Човића, у Београд види као "покушај даљег јачања хрватско-српског савезништва у БиХ и на Балкану.

Бакир Изетбеговић је у опширном интервјуу за сарајевски Фактор да то заправо значи "стављање Срба у БиХ и у Србији на страну политике коју води ХДЗ у БиХ".

Упитан могу ли се сва ова дешавања протумачити и као хрватско-српска спрега усмерена против Бошњака, Изетбеговић одговара питањем:"А како другачије".

"Ово што раде Човић и Додик је мирнодопска, мека варијанта онога што су радили српски и хрватски лидери у рату, и што се обило о главу свима, а нарочито босанским Хрватима. СНСД и ХДЗ одавно сарађују и координирају по питању именовања у државним институцијама и правосуђу на начин да се истисну Бошњаци", наводи Изетбеговић.

Као следеће о чему су се, каже, Човић и Додик сложили је "истискивање страних судија из Уставног суда, па ће се вероватно сложити и са потребом одласка ОХР и тако даље".

"Штетна је то сарадња, која, ако се продуби, може довести до националних дисбаланса, незадовољства Бошњака, политичких вакуума и криза у функционисању државе. И то поново никоме неће донети ништа доброг, а нарочито не најмалобројнијем народу у БиХ", рекао је Изетбеговић.

На питање да ли се у Човићевој посети Београду могу пронаћи узроци, како се наводи, "изненадне бриге Александа Вучића за положај Хрвата у БиХ, односно да ли је Човић у Београду пронашао подршку за реализацију својих политичких циљева, Изетбеговић тврди да "Вучићаева брига за положај Хрвата у Федерацији БиХ није изненадна".

Додао је да је разлика само у томе што је овог пута изречена јавно.

"Јача утицај Русије на Балкану" 

Коментаришући утицај Русије на Балкану, Изетбеговић је рекао да је он растући и све више једностран, а на питању НАТО интеграције и супротстављен стратешким опређељењима БиХ, законима, усвојеним документима.

" Русија се, дакле, директно меша у унутрашња питања БиХ. Нама не треба криза у односима са Русијом, сви ми поштујемо ту велику земљу, и очекујемо да и она нас поштује".

Говорећи о утицају Турске у БиХ и претњама Трампа турској економији, Изетбеговић је казао да све док се поштује суверенитет БиХ, неће бити проблема са било ким, Русијом, Турском, Србијом, Хрватском...

"Турска подржава све што је битно за БиХ, све што нас стабилизује, не меша се у наше унутрашње ствари, поштује наше одлуке. Наравно да је најближа Бошњацима, али увек се труди да од њене подршке сви имају користи", рекао је Изетбеговић и додао да га брине свака претња Турској, али да, како је рекао, наш пријатељ Ердоган очигледно успева да превлада све кризе, па и са САД, а којих је и раније било.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво