Ципрасовој влади изгласано поверење

Влада грчког премијера Алексиса Ципраса преживала је гласање о поверењу, што отвара пут за ратификовање Преспанског споразума постигнутог прошле године са Скопљем.

Подршку премијеру дао је 151 од 300 посланика у грчком парламенту, чиме је избегнуто расписивање ванредних избора, јавља Ројтерс.

Алексис Ципрас је након гласања поручио да је глас за поверење влади – глас за стабилност у земљи.

"Добили смо поверење са нашом једином бригом, да наставимо да се бавимо потребама и интересима грчког народа", рекао је Ципрас новинарима. 

Ципрас је у недељу позвао парламент да гласа о поверењу влади, након што је његов десно оријентисани коалициони партнер Панос Каменос поднео оставку на место министра одбране због споразума са Скопљем.

Преспански споразум, којим се окончава спор Атине и Скопља око имена, потписан је у јуну 2018. године.

Македонски парламент је прошле недеље усвојио амандман којим је та држава преименована у Републику Северну Македонију – у складу са овим споразумом.

Ако Преспански споразум ратификује и парламент Грчке, то ће значити крај 27-годишњег спора две државе који је у неким периодима достизао драматичне размере, као што су биле економске блокаде који је Атина увела деведесетих година.

Постизању споразума две стране у великој мери је помогла међународна заједница, пре свих изасланик УН Метју Нимиц, који је двадесетак година посредовао у овим преговорима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи