Попа: Не постоје притисци на Румунију да призна Косово

Не постоје спољни притисци на Румунију да призна независност Косова, каже Оана Кристина Попа, амбасадорка земље која је 1. јануара преузела председавање Европском савету.

Оана Кристина Попа у разговору за Танјуг каже да је доследан став Румуније, једне од пет држава ЕУ које не признају независност Косова, принципијелан и заснован на међународном праву.

"То је познато и поштовано као такво на међународном плану и не постоји спољни притисак да се то промени", истакла је Попа.

Амбасадорка каже да је дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ у Бриселу једини инструмент за спровођење процеса нормализације и налажење решења које ће задовољити интересе обе стране и чији је циљ дугорочна стабилност читаве области и европска перспектива региона.

"Румунија подржава свеобухватно решење, које ће прихватити обе стране и допринети јачању регионалне стабилности, бити дугорочно одрживо, промовисати европске вредности мултикултуралног друштва у којем је важност заштите права националних мањина призната сама по себи и имати регионалну подршку и подршку међународне заједнице", рекла је Попа.

Уверена је да све стране укључене у тражење решења схватају значај напретка у процесу нормализације односа како би се очувала регионална стабилност, али и будућност свих људи који овде живе.

"Као земља чланица ЕУ, Румунија остаје посвећена јачању стабилности и просперитета у читавом региону кроз инструменте и политике ЕУ", каже Попа.

Западни Балкан на врху приоритета агенде ЕУ 

Амбасадорка Румуније каже да је регион у прошлој години постављен на врх приоритета агенде ЕУ и да би Србија то требало максимално да искористи.

"Председавање Румуније Европском савету у првој половини ове године држаће те могућности отвореним. То је заиста права прилика за Србију као земљу кандидата да убрза темпо реформи и на тај начин се приближи наведеном циљу", навела је она.

Наводећи да Румунија чврсто подржава европски пут Србије и региона, Попа је додала да је Румунија ставила на располагање Србији знање и искуства стечена током сопственог процеса европских интеграција, истичући да се Поглавље 23, које се бави владавином права, посебно значајно.

"Владавина права, независност судства и слобода штампе су 'sine qua non' услови за приступање било које државе Европској унији. Србија је са њима упозната и обавезала се да их прихвати и ми смо уверени да ће српске власти успети да спроведу реформски процес који је неопходан да би се гарантовале ове значајне вредности ЕУ", навела је Попа.

Напоменула је и да је темпо напретка у европским интеграцијама условљен перформансама кандидата и да се у том погледу правила политике проширења нису променила.

Наводећи да Европска комисија редовно преиспитује ниво спремности кандидата и достигнути степен у примени критеријума, стандарда и европског законодавства путем годишњих извештаја и других инструмената за праћење, Попа каже да је Србија неоспорно остварила значајан напредак у процесу усклађивања законодавства.

Ипак, амбасадорка Румуније оцењује да је то тек први корак, јер се мерило напретка утврђује, како она каже " на основу доказаног капацитета имплементације".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара