Српски држављанин страдао од лавине у Аустрији

Обилне снежне падавине у Аустрији односе све више људских живота, а међу њима је сада и један држављанин Србије.

Непрестане снежне падавине нагомилале су снег на крововима кућа, а терет снежне масе прети да оштети кровове, због чега се у погођеним местима спроводи чишћење снега.

Србин, који ради у једној грађевинској фирми која се бави крововима, заједно са четири колеге, требало је да очисти снег са крова једне куће.

Њих је на крову захватила велика маса снега, услед чега су пали са висине од шест метара и били потом потпуно закопани испод снега.

Пролазници и суседи, када су видели шта се догодило, одмах су почели да копају по снегу како би избавили раднике у невољи.

Црвени крст је хеликоптером дошао на место несреће, уз хитну помоћ и тим за кризне ситуације, а и 20 ватрогасаца.

Док је мушкарац преминуо на лицу места, двоје његових колега задобило је лакше повреде, а један је остао без икаквих повреда.

"Већ смо били на терену са два возила због дрвећа која су пала услед терета снега", рекао је шеф ватрогасног тима Хелмут Шеп.

Он је казао да су алармирани и да су након свега три до четири минута од тренутка када су стигли на место несреће, успели да извуку све раднике из снега.

Србин је био зартпан под снежном масом више од 15 минута.

Како истичу у полицији радници, приликом чишћења снега са крова, нису се придржавали безбедносних прописа, и нису се осигурали.

"Питање законске одговорности мораће да се разјасни", рекао је портпарол полиције Ханс Волфгрубер.

Такође је алармиран и радни инспекторат, који ће проверити да ли су се радници придржавали безбедносних прописа.

Шеф фирме за коју је радио Србин је у шоку, и преноси да су радници стајали на равном крову изнад балкона, када су покушали да поставе мердевине како би очистили кров изнад.

"Лопатом је један радник само забо у снег на крову и тиме изазвао снежни одрон", препричао је он додајући да се несрећа није могла избецги.

Шеф Удружења грађевинара у Салцбургу Волфганг Ебнер каже да тренутно постоје три или четири врсте профила снега и да је стање као на планинама, где је висока опасност од лавина.

Он је указао да, иако закон о раду захтева предузимање одговрајућих мера обезбеђивања радника током радова чишћења, није могуће поставити скелу када је у дворишту три метара снега.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара