Џафери: Иванов "побркао лончиће"

Председник северномакедонског Собрања Талат Џафери, који је у понедељак потписао указе о законима о језицима и о ратификацији Споразума са Грчком, који су данас објављени у Службеном гласнику, рекао је да председник државе Ђорђе Иванов није испунио уставне обавезе.

Џафери је на конференцији за новинаре рекао да је заједно са законима послао и додатно објашњење Службеном гланику о томе зашто су ови закони потписани само од њега, а не и од председника државе Ђорђа Иванова, како налаже Устав, преноси МИА.

Према његовим речима, председник Иванов са непотписивањем ова два закона није испунио своје обавезе које произлазе из Устава и самим тим је прекршио своја службена овлшћења.

"Ја не осећам никакву одговорност за то што сам преузео као председник Собрања. Ја сам председнику дао довољно времена за оба указа. За Закон о језицима имао је годину дана, док за Закон о ратификацији Преспанског споразума имао је шест месеци. Преузео сам оно што је у мојој институционалној надлежности и не сматрам да сам прекршио овлашћења", истакао је Џафери.

На оптужбе ВМРО-ДПМНЕ да је направљено кривично дело које не застарева и да је прекршио Устав, и најаве кабинета македонског председника да ће се тражити кривична одговорност, Џафери је рекао да је председник државе "побркао лончиће" и да је све урађено у складу са одредбама собранијског Пословника.

Џафери је најавио да је могуће да буде затражена одговорност Иванова.

"Иванов није тај који ће покренути поступак против законодавне власти, већ управо законодавна власт је та која ће захтевати његову одговорност. Нисам рекао да ћу тражити импичмент, али у надлежности законодавне власти је да захтева одговорност председника", рекао је Џафери.

На питање када ће бити промењени називи, у складу са новим Законом о употреби језика, он је рекао да је све то јасно прецизирано у закону и да постоји рок од шест месеци за прилагођавање у складу са новим законским одредбама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво