Ципрасова влада на испиту, хоће ли преживети гласање о поверењу

Грчки парламент расправља о поверењу влади, a гласање је сутра. Владајућа коалиција се распала, јер је националистичка странка Независни Грци незадовољна Преспанским споразумом којим је окончан спор око имена Македоније. Премијер Алексис Ципрас одлучан је да реши 27 година дуг спор, без обзира на политичку цену.

Македонија је већ испунила свој део споразума, сада се чека Грчка. Не би требало да буде изненађења – процене су да ће Ципрас тесно добити на гласању. Његова Сириза има 145 од 300 места у парламенту и подршку једног независног посланика, потребно јој је још најмање пет гласова. Премијер тражи подршку, јер како каже патриотска дужност посланика је да се иде до краја у спровођењу Преспанског споразума.

"Постоји време када се о неком суди не не основу речи, већ дела. Постоји време за кључне одлуке. Позивам вас да говорите јасно и часно, да слушате своју савест и поштујете интерес народа. Позивам вас да дате јасан одговор – да ли верујете овој влади да настави да ради", поручио је грчки премијер Алексис Ципрас.

Пометња влада у редовима Независних Грка. Лидер Панос Каменос, до јуче министар одбране, искључио је из странке два посланика који намеравају да подрже Ципраса. Каже да су га продали и издали.

"Одлучио сам да окончам своју политичку каријеру после свега што сам доживео, али сам обавезан да не напуштам грчку заставу коју, нажалост, влада и опозиција одбацују дајући Македонији свето име", истиче Панос Каменос, лидер Независних Грка.

И лидер највеће опозиционе странке у Грчкој, Нове Демократије, позива посланике да пажљиво размисле како ће гласати. Тврди – уколико Ципрас преживи гласање неће имати поверење грчког народа.

"Ви одустајете од наших националних интереса. Уступили сте македонски идентитет и језик народу у Скопљу. Када је то тражено, неки су рекли не, али сте ви пристали. Сада погрешно представљате историју", наводи Киријакос Мицотакис, лидер Нове демократије.

Ципрас је решен да иде до краја, када преживи гласање, парламенту ће предложити ратификацију Преспанског споразума. На основу њега Грчка више неће блокирати чланство Северне Македоније у НАТО-у и Европској унији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво