Додик: НАТО је на страни непријатеља, није неутралан

НАТО није неутрална организација, јер се ставио на страну непријатеља српског народа, изјавио је председавајући Председништва Босне и Херцеговине и председник Савеза независних социјалдемократа (СНСД), Милорад Додик, уочи божићног пријема организованог у седишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Милорад Додик је нагласио да су пред БиХ бројни задаци међу којима је имплементација изборних резултата, јачање суверенитета БиХ, што подразумева одлазак страних судија из Уставног суда и високог представника БиХ, а ту је још и пут БиХ ка Европској унији.

"Питање приближавања БиХ ЕУ не треба везивати за питање НАТО-а. Постоји резолуција Републике Српске о војној неутралности и ја ћу је поштовати. Став о НАТО-у је искључиво везан за чињеницу да је НАТО нас бомбардирао, нанео је озбиљне штете српском народу и усмерен је на разградњу Републике Српске у политичком смислу", рекао је Додик, пренела је Фена.

Због тога, истиче, није могуће да Срби прихвате да буду део тог савеза, јер би то значило потпуну разградњу РС, а то није оно што је његова жеља већ је, каже, његова жеља да Српска буде јача и стабилна. 

"Нисмо против тога да РС буде у оквиру БиХ, али се морамо вратити на оквире изворног Дејтонског мировног споразума, јер само тако може егзистирати. БиХ коју су градили високи представници је неуспешна и неодржива", поновио је Додик.

Најавио је да ће Народна скупштина РС на првом заседању донети измене законских решења које ће подразумевати да се затворском казном, од три до десет година, кажњавају особе које прекрше одлуке тог ентитетског законодавног тела у институцијама БиХ. 

Поновио је да СНСД-у није само и искључиво стало до формирања Савета министара БиХ, али спремни су, каже, да прихвате одговорност.

Рекао је и да су га Бошњаци "изиграли" јер је именован Денис Звиздић у Колегијум Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, али се онда Странка демократска акције (СДА) повукла из именовања новог сазива за Савет министара БиХ.

О Сребреници

Осврнуо се на питање "геноцида" почињеног у Сребреници, одбацујући налазе Међународног кривичног суда за бившу Југославију који је утврдио да се у том граду догодио најстрашнији злочин, додајући да Влада РС предано ради на формирању међународне комисије за Сребреницу. 

Напоменуо је да се на данашњом скупу заједнички обједињава обележавање више важних датума међу којима су Божић, православна Нова година, као и Дан Републике Српске.

Говорећи о писму Хрватској којим ће се затражити заштита државне имовине, Додик је рекао да унутар Председништва БиХ постоји консензус о том питању, а уколико се то питање не реши, спреман је да уведе реципроцитет. 

Потврдио је да неће бити потребна сагласност државних органа када је у питању градња хидроелектрана на Дрини, јер каже да је она на простору Републике Српске и додаје да све што су из РС од БиХ тражили када је у питању развој РС то није подржано. 

"Тако је било за хидроелектране на Дрини које смо хтели да градимо са италијанским партнером, као и за питање изградње гасовода који је требало да иде из Србије. Али то ћемо поново тражити и то ће бити кључна тачка нашег односа према БиХ, али и боравка у БиХ, јер не мислимо да треба да будемо на месту које нас спречава за било шта", истакао је Додик.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво