Пенава поново оптужује српску децу да не поштују хрватску химну

Да ли ће Хрватска да ћути на чињеницу да седњошколци наставе на српском језику не устају током интонирања хрватске химне, поново је запитао градоначелник Вуковара Иван Пенава. Он је поновио то питање на Меморијалном гробљу, поводом 27. годишњице међународног признања Хрватске и 21. годишњице мирне реинтеграције хрватског Подунавља.

Иван Пенава је то питање поновио упркос упозорењу премијера Андреја Пленковића да не води политику ХДЗ-а и најавио разговор са вуковарским градоначелником.

Пенава је још рекао да су људи пре 27 година у Вуковару гинули због Хрватске, хрватске заставе и химне да би данас, како је рекао, дочекали да група ученика који се у Вуковару школују на српском језику не устају када се интонира хрватска химна.

"Хоћемо ли ми данас, 27 година након тога да ћутимо на чињеницу да ученици који школу похађају на српском језику и ћириличном писму седе на исту ту химну", запитао је Пенава, пренео је портал Индекс.

Иначе, градоначеник Вуковара је прошле године, упркос противљењу премијера Пленковића, у том граду организоао протест против надлежних који ништа не чине на процесуирању Срба који су наводно вршили ратне злочине над Хрватима.

Вуковар је место у којем је пре рата живео велики број Срба, а према последњем попису их је било више од 30 одсто. Иако са тим бројем припаднике српске мањине имају уставно право на коришћење ћириличног писма, градске власти су се постарале да им то буде забрањено.

Пенава је у понедељак на конференцији за новинаре на којој је говорио о "континунитету великосрпске политике у Хрватској и Вуковару", а као један од примера новинарима је показао видео исечак с финалне утакмице купа Ногометног средишта Вуковар одржаног прошле године, на којем се види да у време извођења хрватске химне на трибинама нису устали ученици Средње техничке школе Вуковар који се школују на српском језику.

Вуковар је за њега "епицентар континуиране великосрпске пузајуће агресије".

Раније реаговали Пленковић и Главаш

На то је реаговао премијер и председик ХДЗ-а Пленковић рекавши да ће разговарати с Пенавом, те поручио да Пенава није надлежан за вођење политике ХДЗ-а.

"Пенава није надлежан за вођење политике ХДЗ-а. У његовој надлежности су надлежности које се тичу Града Вуковара", рекао је Пленковић након јучерашње седнице Председништва и Националног већа ХДЗ-а упитан види ли, као Пенава, константну великосрпску агресију код председника СДСС-а Милорада Пуповца.

Иначе, СДСС је део владајуће коалиције у Хрватској, окупљене око ХДЗ-а.

Реагујући на изјаву Пенаве, саборски заступник Бранимир Главаш је изјавио да не зна да ли иза Пенаве неко стоји, али да му је, како је рекао, јако чудно да се градоначелник једног релативно малог града баш усуди да улази у сферу високе политике.

На питање да ли сматра да ће премијер Пленковић избацити Пенаву из странке, Главаш је рекао да с обзиром на политичко искуство које има "неко би могао да заврши у лонцу, јер превише кукуриче".

Потпредседник Сабора и заменик председника ХДЗ-а Милијан Бркић рекао је у уторак пред Банским дворима, да се стално мора понављати "чињеница да је на Хрватску извршена брутална србочетничка агресија" и да разуме реакцију вуковарског градоначелника Ивана Пенаву, али и да се проблеми морају решавати разговором.

"Разумем Пенаву јер он сваки дан живи с тим, сваки дан слуша жртве злочина и сваки је дан суочен с њиховим исказима. Исто тако сам наглашавао да проблеме морамо решавати разговором, а и премијер Андреј Пленковић је најавио да ће разговарати с Пенавом те се надам да ће се то решити", рекао је Бркић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво