Оставка грчког министра одбране, Ципрас затражио гласање о поверењу влади

Грчки министар одбране Панос Каменос поднео је оставку незадовољан Преспанским споразумом којим је окончан спор око имена Македоније, јавља "Ројтерс". Грчки премијер Алексис Ципрас затражио је да грчки парламент гласа о поверењу влади.

Панос Каменос, тачније његова странка Независних Грка (АНЕЛ), коалициони je партнер Сиризе премијера Алексиса Ципраса, а најавио је да ће са њим владајућу коалицију напустити још шест чланова његове странке.

"Спор о имену Македоније ми не дозвољава да не жртвујем министарску фотељу", поручио је Каменос.

Каменос је на конференцији за новинаре најавио да посланици његове странке неће подржати владу на челу са Ципрасом.

"Гласање о подршци влади би било једнако као и подршка Преспанском споразуму", рекао је Каменос и истакао да ниједно решење у коме се користи термин Македонија није прихватљиво.

Указао је да ће свако ко "тргује својим гласом зарад позиције власти" бити избачен из АНЕЛ-а. 

Каменос се у преподневним сатима састао са грчким премијером, што је било неколико пута одлагано, јер су се чекали резултати из македонског Собрања.

"Имали смо доста дугу дискусију са премијером. Имали смо четворогодишњу сарадњу странака из различитих политичких табора, али смо успели да извучемо Грчку из меморандума, а самим тим циљ је постигнут", рекао је Каменос. 

"Захвалио сам се премијеру на нашој сарадњи и објаснио му да због националног питања та сарадња не може да се настави, те да се због тога странка Независни Грци повлачи из владе", закључио је Каменос.

Ципрас: Нови министар Евангелос Апостолакис

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је да је прихватио оставку Каменоса и најавио је да ће нови министар бити начелник Генералштаба грчке војске адмирал Евангелос Апостолакис.

Ципрас се, у обраћању медијима након састанка, захвалио Каменосу на "незаменљивом" доприносу и рекао да је њихова сарадња успела да извуче Грчку из меморандумских програма, истовремено подржавајући слабије чланове друштва и отварајући пут борби против корупције.

"Четири године смо имали фер партнерство иако смо дошли из различитих политичких породица", истакао је Ципрас. 

Ципрас је већ обавестио председника грчког парламента да је покренут поступак за изгласавање поверења влади.

Грчки премијер изјавио је да не би пристао да влада без апсолутне већине, иако му устав то дозвољава.

"Ја нећу имати уставни проблем, али је јасно да ће то бити политички проблем", рекао је Ципрас у интервјуу за Опен ТВ.

Предочио је шта планира да ради уколико не успе да обезбеди 151 посланички глас за подршку влади.

"Наставићу у одговарајућем временском оквиру и на апсолутно организован начин ка превременом изласку на изборе", поручио је Ципрас.

Лист Катимерини пренео је предлог председавајућег грчког парламента Никоса Вуциса да дебата о поверењу Ципрасовој влади започне у уторак ујутру, а да гласање уследи у среду увече.

Ројтерс подсећа да Ципрасова ултралевичарска странка Сириза има 145 својих посланика и подршку још једног независног посланика у парламенту који има 300 посланичких места.

Према последњим анкетама, Сириза заостаје од осам до 12 процената иза главне конзербативне странке Нова демократија, која се противи Преспанском споразуму са Скопљем око назива Републике Северне Македоније.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво