Грчка, истрага о претњама посланицима због Споразума из Преспе

Тужилац грчког Врховног суда наложио је покретање кривичне истраге због претећих порука посланицима десничарске странке Независни Грци (АНЕЛ) у којима се они позивају да не гласају за Преспански споразум.

Налог за покретање истраге издат је након што су два грчка новинска сајта објавила да су посланици добили претеће текстуалне поруке, у којима се од њих тражи да гласају против споразума о промени имена бивше југословенске републике Македоније, преноси Ројтерс позивајући се на неименовани судски извор.

Циљ истраге је да се утврди да ли је дошло до злоупотребе личних података и подстицања на преступ, објашњава исти извор.

Сајт Документо наводи да је члан регионалног одбора странке Нова демократија, Спирос Аврамакос, затражио од људи којима је послао поруку да запрете посланицима како не би подржали Преспански споразум, наводећи имена и бројеве телефона посланика за које се очекује да ће гласати у корист споразума са Скопљем, преноси АНА.

Македонски парламент је јуче усвојио уставни амандман о промени назива земље у Република Северна Македонија, у складу са споразумом са Грчком о окончању 27-годишњег билатералног спора.

Атина и Скопље су тај споразум постигли још у јуну 2018, али ће Македонија почети да користи ново име тек након што и грчки парламент ратификује споразум, а гласање се очекује касније овог месеца.

Споразум са Македонијом је довео до затегнутости у односима између грчког премијера Алексиса Ципраса и његовог млађег коалиционог партнера Паноса Макеоноса, иначе министра одбране и лидера АНЕЛ-а.

Каменос је најавио да ће одбацити Преспански споразум, али је најмање један од посланика његове странке јавно рекао да ће споразум подржати.

Неизвесно је како ће други посланици АНЕЛ-а гласати, напомиње британска агенција.

У међувремену, главна опозициона партија, Нова демократија, саопштила је да ће блокирати споразум сa Македонијом.

Грчка влада се нада да ће споразум бити усвојен сa подршком посланика левог центра и независних посланика.

Владајућа колаиција левице и деснице има "танку" већину од 153 посланичка места у 300-чланом парламенту, од којих седам припадају АНЕЛ-у.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво